Kestane Mantarı KÜLTÜR MANTARI Yetiştiriciliği NASIL YAPILIR? KESTANE MANTARI YETİŞTİRMEK ÇOK KARLI BİR İŞ MODELİ




 

 Kestane Mantarı Yetiştiriciliği NASIL YAPILIR? 
KESTANE MANTARI YETİŞTİRMEK ÇOK KARLI BİR İŞ MODELİ

Kestane Mantarı Yetiştiriciliği

Agaricus spp. cinsi mantarların en yaygın olarak yetiştirilen  ve ülkemizde Kültür mantarı deyince ilk akla gelen beyaz şapkalı olan Agaricus bisporus türüdür Ülkemizde bugün için mantar üretiminin büyük çoğunluğunu beyaz şapkalı mantar  türü oluşturmaktadır. Agaricus spp. mantarlarının,kültür mantarı olarak yetiştirilen bir türü de Agaricus campesteris, Kestane Mantarı dır.

Kestane Mantarı Yetiştiriciliği

Kültür mantarı (Agaricus bisporus), bitkisel kaynaklı ölmüş ve fermentasyona uğramış (çürümüş) organik maddeler üzerinde gelişir.Kültür mantarının yetişebilmesi için üzerinde geliştiği ortamdaki organik maddelerin kısmen yada tamamen parçalanmış ve mantar tarafından kolayca alınabilir formda olması gerekir. Organik maddece zengin bitkisel kaynaklı materyallerinbelirli yöntemlerle parçalanması sonucu hazırlanan ortama kompost adı verilir.

 

Kompost kalitesi, mantar verimine etki eden en önemli parametredir. İyi bir kompost fiziksel ve kimyasal olarak homojen bir yapıda olmalı,mantar misellerinin rakip organizmalardan daha iyi gelişebileceği yapıda olmalı, rakip organizmaların yeğlediği besinler yerine mantarın beslenmesi için gerekli besinleri içermelidir.

 

Kompostun bu özellikleri sağlayabilmesi, uygun formulasyonda ham materyaller kullanılmasına, kompost içinde mantar misellerine rakip olan hastalık ve zararlıların yok edilmesi için uygun şekilde dezenfeksiyon veya pastorizasyon işlemine  tabi tutulmasına bağlıdır.

 

Kompostlar kullanılan ham maddelere göre ‘at gübreli kompost’ veya ‘sentetik kompost’ olarak ayrılırken, pastorizasyon işlemi buhar ile veya dezenfeksiyon işlemi kimyasal maddeler ile yapılmaktadır. Kompostlaştırma işleminin pastorizasyondan önceki fermentasyon süreci 1. Faz olarak adlandırılır, komposta kontrollü ısı verilmesi ile gerçekleşen pastorizasyon ve olgunlaşma süreci ise 2. Faz olarak adlandırılır.


Fermentasyonu tamamlanmış, pastörizasyon veya dezenfeksiyon işlemi yaılmış kompostun , vakit geçirilmeden misel ile ekilmesi (aşılanması) gerekir.Miselin kalitesi ve güvenirliği, üretici firmanın bu konudaki uzmanlığına ve üretim koşullarına bağlıdır. erkel misel çeşitlerinin kalitesi , 25 yılı aşkın süredir bu konuda faaliyet gösteren etkin bir uzman kadrosunun güvencesindedir. Ham materyal seçimi, fermentasyon ve pastorizasyon işlemleri her işletmenin şartlarına uygun olarak ve ekim yapılacak misel türü de dikkate alınarak kompostun 1. ve 2. Faz sonunda sahip olması gereken nem, pH, azot içeriği gibi değerler sağlanacak şekilde yapılmalıdır. Kültür mantarı misellerimiz için – beyaz ve kahverengi şapkalı-uygun değerler misellerin çeşit özelliklerinde verilmiştir.

 

Kompost hazırlama işlemi ayrı bir yatırım gerektiğinden, ancak tam teşekküllü tesislerde hakkı ile uygulanabilir. Küçük işletmeler için kompostu hazır olarak almak gerekmektedir. Kompost kalitesi bakımından yukarıdaki parametrelerin sağlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Yetiştiriciler hazır kompostu ekilmiş olarak alabileceği gibi, ekilmemiş olarak alarak erkel misellerinden seçecekleri çeşit ile ekim gerçekleştirebilirler. Ekimi tamamlanan kompostun misel ön gelişme döneminde bulundurulacağı şartlar çeşit özelliklerinde verilmiştir.

 

Misel gelişimini tamamlamış kompostun üzeri 3.5-5 cm kalınlıkta örtü toprağı ile örtülür.Örtü toprağı misellerin vegetatif fazdan generatif faza (şapka oluşumuna) geçmesini sağlayan bir ortamdır ve mantarın verim ve kalitesinde en az kompost kadar önem taşır. Yüksek  mantar verimi ve kalitesi için örtü toprağının organik maddece zengin, su tutma kapasitesinin yüksek olması, strüktürünün ( yapısının) kolay bozulur olmaması ve sulama ile kaymak tabakası oluşturmaması,pH (asitlik ve alkalilik) değerinin  misel gelişimine uygun aralıkta olması, besin elementleri bakımından fakir olması, hastalık ve zararlılardan arındırılmış olması gerekmektedir. Toprağın pH değeri gerekli hallerde kireç veya mermer tozu ilavesi ile 7.5-7.6 aralığına ayarlanabilir, hastalık veya zararlılardan arındırma işlemi ise buhar veya kimyasal yollarla yapılabilir.

 

Topraklamadan sonraki gelişme ve hasat döneminde sulama,sıcaklık kontrolü,havalandırma gibi iklimlendirme işlemlerinin zamanında ve gereği gibi yapılması da mantar kalitesi ve verimi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde hijyen kurallarına uyulması ve hasat sonrası yastıklarda yapılacak bakım işlemleri ,hastalık ve zararlılar ile daha etkin mücadele edilmesine yardımcı olur.  Hastalık ve zararlılar ile mücadele konusunda erkel size profesyonel destek sağlamaya hazırdır.

 

Hasat dönemi sonunda odaların boşaltılmasını takiben gerekli temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin uygulanması, tesiste mantar üretiminin devamlılığı açısından büyük önem taşımaktadır.







KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ


Kültür Mantar Yetiştiriciliği (A dan Z ye)

Kültür Mantar Yetiştiriciliğinde Mantarın yetişme yerleri açık ve kapalı üretim alanları olmak üzere ikiye ayrılır. Doğada tabii halde üreyen mantarların oluşması verim potansiyeli, direkt çevre koşullarına bağlı olduğundan ve bunların nasıl olacağının önceden kestirilememesi, bir tarımsal işletmenin sadece doğa mantarları toplayarak, satması ekonomik değildir, birçok riziko taşır. Bu bakımdan bizim için esas olan kapalı ve kontrollü koşullarda yapılan üretimdir.

Kültür Mantar Yetiştiriciliği

Zaten mantarın ticari üretim yerleri, etrafı kapatılmış, iklim koşulları kısmen veya tamamen ayarlanabilen özel üretim yerleri veya mantarın ekolojik koşullarını yaratacak, herhangi bir önlem almadan, kendiliğinden meydana geldiği kapalı alanlardır. Bu yerlerin başında mağara ve tüneller, bira ve şaraphane mahzenleri. Bodrum ve kilerler gelir. Nitekim bu doğal kapalı alanlar, mantar üretiminin ilk yıllarında geniş çapta kullanılmıştır. Ancak günümüzde üretim maliyetlerinin çok artması, bu yerlerde mantar veriminin istenen düzeye çıkartılamaması yüzünden, yerini mantar üretimini en iyi şekilde, karlı yapabilecek, günümüzün teknolojik yeniliklerinden yararlanan özel inşa edilmiş mantar üretim tesislerine bırakmıştır. Mantarın yetişme yerleri açık ve kapalı üretim alanları olmak üzere ikiye ayrılır. Doğada tabii halde üreyen mantarların oluşması verim potansiyeli, direkt çevre koşullarına bağlı olduğundan ve bunların nasıl olacağının önceden kestirilememesi, bir tarımsal işletmenin sadece doğa mantarları toplayarak, satması ekonomik değildir, birçok riziko taşır.

 

Bu bakımdan bizim için esas olan kapalı ve kontrollü koşullarda yapılan üretimdir. Zaten mantarın ticari üretim yerleri, etrafı kapatılmış, iklim koşulları kısmen veya tamamen ayarlanabilen özel üretim yerleri veya mantarın ekolojik koşullarını yaratacak, herhangi bir önlem almadan, kendiliğinden meydana geldiği kapalı alanlardır. Bu yerlerin başında mağara ve tüneller, bira ve şaraphane mahzenleri. Bodrum ve kilerler gelir. Nitekim bu doğal kapalı alanlar, mantar üretiminin ilk yıllarında geniş çapta kullanılmıştır. Ancak günümüzde üretim maliyetlerinin çok artması, bu yerlerde mantar veriminin istenen düzeye çıkartılamaması yüzünden, yerini mantar üretimini en iyi şekilde, karlı yapabilecek, günümüzün teknolojik yeniliklerinden yararlanan özel inşa edilmiş mantar üretim tesislerine bırakmıştır. Bununla beraber yeni teknoloji daha çok büyük işletmelerde görülür. Çünkü yatırım maliyeti oldukça yüksektir. Orta, küçük ve özellikle aile işletmelerinde daha basit ve maliyeti düşük ve aşağıda vereceğimiz yetiştirme yerleri kullanılmaktadır.

 

Kültür Mantar Yetiştirme Yerleri -  Mağara, Tünel ve Galeriler

Mağara, tünel ve galeriler doğada kendiliğinden meydana gelmiş olabileceği gibi, insanlar tarafından da açılabilir. Derinlik ve büyüklükleri oldukça farklılık gösterir. Yine bir yıl içerisindeki sıcaklık ve nem oranları da değişkendir. Bununla beraber yaz aylarında 10-20C sıcaklığa ve %50–70 neme, kış aylarında 0-10C sıcaklığa ve %60–80 neme sahiptirler. En önemli sorun, havalandırmada karşımıza çıkar, Toprak yüzeyinden olan derinlik ve hacimsel büyüklük arttıkça havalandırma yapılması zorlaşır ve bu üretim yerlerine kirli havanın atılacağı ve temiz havanın alınacağı bir sistem konulmalıdır. Ancak havalandırmanın devreye girmesiyle, dış havanın içeri taşınması ve kompostun ortamda yaratacağı sıcaklık farklılığı, mağara ve tünellerdeki doğal iklim dengesini bozacağı unutulmamalıdır. Herhangi bir önlem alınmaz ise, bu üretim yerlerinde ancak mevsimlik üretim yapılır. Yıl boyu üretim için mutlaka klima sistemi konulması gerekir. Mantar üretiminin ilk yapıldığı eski dönemlerde, üretim kompostun yere serilmesi veya kümbet şekline getirilmesiyle yapılmıştır. İlerleyen yıllarda, daha ekonomik üretim için, mağara ve tünellerin yüksekliğine bağlı kalarak birkaç sıralı ranza, ranza üzerine konan torba veya kasada üretimine geçilmiştir. Yerde yapılan ve klima düzenlenmesi yapılmamış işletmelerde verim 6-8 kg civarındadır. Buna karşılık klima düzenlenmesi yapılmış ve ranza sistemine geçilmiş işletmelerde verim 15–20 kg arasında oynar.

 

Kültür Mantar Yetiştirme Yerleri -  Bira ve Şaraphane Mahzenleri

İyi bir fermantasyon mahzeninde sıcaklık mağara ve tünellerden daha düzenli olup, yaz ve kış sıcaklık 15-17C ve nem %60–70 arasındadır. Sıcaklık farkı 5-6C’yi, nem %10-20’yi geçmez. Kısmi bir havalandırma sistemi vardır. Ancak bu havalandırma mantar üretimi için yeterli değildir. Klimada hiçbir değişiklik yapılamaz ise, mevsimlik üretim, havalandırmanın düzeltilmesi ve klima sistemin yerleştirilmesi durumunda yıllık üretim gerçekleştirilir. Bira ve şaraphanelerdeki mantar üretimi, aynen mağara ve tünellerde olduğu gibi başlangıç yıllarında kompostu yere serme veya kümbet şeklinde yapılmış, daha sonra ranza, torba veya kasa sistemine geçilmiştir. Verim, işletmenin modernliğine bağlı kalarak 6–25 kg arasında oynar.

 

Kültür Mantar Yetiştirme Yerleri - Bodrum ve Kilerler

Ülkemizde özellikle son yıllarda, büyük şehirlerde oturan halkın bütçesine ek gelir getirmek amacı ile önce banyo veya mutfağın bir kenarında birkaç torba koyarak başlayan hobi şeklindeki mantar yetiştiriciliği, daha sonra binaların alt katlarındaki depo, kiler ve bodrumların üretime uygun hale getirilmesiyle küçük işletmeciliğe dönüştürülmüştür. Şu anda ise birçok küçük ve orta büyüklükteki işletmenin şehir çevresindeki bodrum ve kilerlerde mantar ürettiklerini görüyoruz. Bu tip üretim yerlerinde, belediye kanunlarına göre, iskân alanlarında kompostu hazırlamak insan sağlığı açısından yasak olduğundan, kompost dışarıdan hazır olarak alınır. Bu yüzden hazır komposta olan gereksinim gün geçtikçe fazlalaşmaktadır.

 

Bu istek, sırf kompost üretimi yapan 10–15 kuruluş mevcuttur. Bu kuruluşlar, kompostu 15–25 kg’lik naylon torbalar içinde aşılanmış, aşılama sonrası miselleri sarmış, hatta üzerine örtü toprağı serilmiş ve primordium safhasına ulaşmış olarak, değişik kademelerde satmaktadır. Materyali satın alan işletmeler, kompost hazırlama sırasında kullanacakları buharlı ısıtma sistemlerinden ve izolasyon yapma zorunluluğundan kurtulmakta ve üretim için daha basit yatırımlara girmektedir. Onlar için, basit bir havalandırma ile, misel gelişme anında 24-26C, üretim sırasında 14-16C sıcaklık temin edilmesi, bir klima sisteminin üretim odalarına takılması ile yeterli olmaktadır. Kira ile tutulan 6×10=60 metrekarelik bir kapalı bodruma, enine yerleşen 5m boyundaki 5 adet ranzaya, 5 adet 1×5 m boyutunda raf yaptıklarında, 25 raf ve her raf üzerine 0,5m çapında 20 adet torba koyduklarında, odaya 500 torba sığdırabilmektedir. Torba başına verim 2-6 kg kabul edilirse, 2-3 aylık bir dönem için toplam verim 1-3 tondur. Bugün mantarın toptan satış fiyatı pazarda 1–3 TL olup, işletmenin ana geliri ortalama 4 milyar TL’dir.

 

Bir torbanın işletmeye maliyeti 1–3 milyon TL ve bir torbaya yapılan bakım masrafı 2–5 milyon TL olduğunda, torba başına gider ortalama5 milyon TL ve toplam gider 2,5 milyar TL’dir. İşletmenin net karı 2–2,5 milyar TL arasında oynar. Hesaplamadaki çekici karlılık, her sene yüzlerce kişiyi mantar üretmeye başlatmaktadır. Ancak unutulmaması gereken bir nokta daha vardır. Her fazla kar getiren işin, aynı şekilde rizikosu da fazladır. Nitekim mantar üretiminde de riziko büyüktür. Riziko ilk yıllarda kendini pek göstermez. Ancak üretimin ilerleyen yıllarında ortaya çıkar. İşletmede bilgi ve görgünün yetersiz olması, ayrıca üretim için yeterli olanakların bulunmaması, işletmede hastalık ve zararlıların giderek artmasını ve ortamı üretim yapılamaz hale getirmesi riziko sebepleridir. Başta gelen karlılık giderek yerini zarara bırakır ve birçok işletmede olduğu gibi yetiştiricinin aklı, ilk üretim yaptığı yıllarda kalır, gözünün önünden torbalarda mantarların meydana getirdiği beyazlığı yok edemez ve bir kez mantar üreten bir kişi, kendini bu işi yapmaktan zor alıkoyar. Mantar üretimi onda adeta bir bağımlılık, alışkanlık halini almıştır. Geçmişteki güzel üretim hiçbir şekilde unutulamaz ve etrafa hep bu iyi durum anlatılır. Bu yüzden her yıl batan ve işi kapatan yüzlerce kişi yerini, işe yeni başlayan yüzlerce kişiye bırakır.

 

Modern Mantar Üretim Yerleri

Mantar üretiminin ticari ve ekonomik olarak yapılması, modern anlamda bir işletmenin kurulmasıyla mümkündür. Modern bir mantar işletmesi değişik ünitelerden meydana gelir. Bu üniteleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • a) Kompostun ana maddelerini depolama yeri
  • b) Kompost hazırlama yeri
  • ba) Kompostun ana metaryalini ıslatma platformu bb) Yığın yapma ve kompostun I. Fermantasyon platformu
  • c) Kompostun yapımında kullanılan katkı maddelerini depolama yeri
  • d) Kompost pastörizasyon odaları
  • e) Örtü toprağı depolama ve hazırlama yeri
  • f) Örtü toprağı pastörizasyon odaları
  • g) Misel aşılama yeri
  • h) Kuluçka odaları
  • i) Örtü toprağı serme holü
  • j) Üretim odaları
  • k) Hasat sonrası temizleme ve paketleme odası
  • l) Ürünü saklama ve depolama odası
  • m) Ürünü kurutma veya konserveye işleme ünitesi
  • n) Koruma ilaçları ve kimyasal madde saklama deposu
  • o) İşçi soyunma ve dinlenme odaları
  • p) Klima merkezi
  • q) Enerji kaynağı yığma ve depolama yeri
  • r) Kasa, torba boşaltma, temizleme ve depo yeri
  • s) Çeşitli depo, garaj, alet koyma yeri ve tamirhaneler
  • t) Misel üretim laboratuarı
  • u) Yönetim birimi
  • v) İşçi lojmanları
  • w) Giriş kapısı ve kontrol noktası

 

Belirtilen bu üniteler, tam teşekküllü bir mantar işletmesinde bulunması gerekenlerdir. Her işletmede bu ünitelerin hepsi bulunmayabilir. İşletmenin parasal gücüne, yapılacak üretim miktarının kapasitesine göre fizibilite raporunda hazırlanan işletme planına uygun şekilde seçilir. Ancak işletme planı çizilirken ileriye dönük düşünülmeli ve ilerde yapılacak ek tesislere yer verecek ve onları eskilere kolayca monte edecek ve uyum sağlayacak şekilde çizilmelidir.

 

Kültür Mantar Yetiştirme Yerleri - Sap, Saman ve At Gübresi Depolama Yeri

Yağışın az ve kısa süreli olduğu yerlerde depolamalarda üstü açık bir alanda depolama yapılır. Yağışın fazla ve uzun süreli olduğu yerlerde üstü kapalı bir alan tercih olunur. Bu işlem yığının üzerine branda çekmek veya kalın naylon germekle, ancak devamlılık gösteren bir işletmede sundurma şeklinde yapılır. Sundurmanın çatısı çelik direkler üzerine monte edilir. İş aletleri kullanan bir işletmede çelik direklerin arası bu aletlerin rahatça çalışacağı 8–10 m genişlikte olmalı ve sundurmanın yüksekliği 7-8 m’ye kadar çıkartılmalıdır. Ortalama yükseklik 5 cm alınır. Depolama alanının zemin ortadan kenarlara doğru çok hafif meyilli olacak şekilde, toprağın sıkıca bastırılması ve üzerine iri çakıl, sonra kum dökülmesiyle basit bir şekilde yapılabileceği gibi, esas olarak 10–15 tonluk saman ve at gübresi yüklü kamyonların her zaman rahatça gidebileceği dirence sahip olacak şekilde beton veya asfalt yapılması daha doğru olur.

 

Kenarların açık olmasında bir sakınca yoktur. Hatta sundurmanın her tarafından rahatça içeri girmeyi sağlar. At gübresi yığılmasında, sundurmanın 3 veya 4 kenarı 0,80–1,00 m yükseklikte, 0,40–0,60 m kalınlıkta bir duvarla çevrilebilir. Boyutu fazla olan alanlarda, duvarlar arasında kamyonların girip çıkacağı kalıplar bırakılır. Sundurmanın büyüklüğü, at gübresi kullanılacaksa 20–30 güne, sap ve saman kullanılacaksa 6–12 aya yetecek nitelikte olmalıdır. Bir metreküp, yaklaşık 500–600 kg ağırlığındaki at gübresi için 2–3 metreküp alan, 0,50×0,50×1,20 cm boyutunda 20–30 kg gelen sap veya saman balyesine 0,3 metrekare yer lazımdır. Tavuk gübresi, kuru olarak yığılacaksa ve kullanılacaksa 1 metreküp için 1,5-2,5 metrekare alan hesaplanır.

 

Kuru gübrenin, gübre parçalayıcıdan geçirilip, ince toz halini alması ve sonra kullanılması gerekir. Eğer parçalama işlemi depolanan yerde yapılacaksa, alan bir kat artırılır. Kuru gübrenin çuvallar içinde depolanması ve çuvalların üst üste konmasıyla daha az yer işgal edilir. Taze tavuk gübresinin havuzlara alınması ve orada toprakların iyice ufalanıp, tarhana kıvamında, bulamaç haline getirildikten sonra kullanılması daha doğru olur. 3-5 tonluk bir römork tavuk gübresi için 70-80 cm derinliğinde 2 metrekarelik bir alan hesap edilir. Ticaret gübreleri, kireç ve alçı torbalar içinde satılmaktadır. Depolanmaları sırasında mutlaka kapalı depolara alınmalıdır. Nem çekme özelliklerinden dolayı, odanın kuru olması gerekir. Bu üniteler kompost yapılan yerin en yakın çevresine yerleştirilir. Böylece işleme sırasında, gidip gelmeden azami tasarruf sağlanır. Kompost yapımında kullanılan önemli bu maddeler dışında diğer bazı maddeler kullanılacaksa, bu kullanılacak maddelerin özelliklerine ve kullanılacakları miktara göre depolama yerleri ayarlanmalıdır.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği - Kompost Hazırlama Yeri (Fermantasyon Yeri)

Soğuk ve yağışlı bölgelerde, genellikle üstü örtülü, yanları duvarlarla çevrili, yer yer aydınlatma pencereleri bulunan kapalı alandır. Sıcak, ılıman ve az yağışlı yerlerde çok fazla miktarda kompost üreten işletmelerde bu işlem açık alanlarda yapılır. Sıcak ve yağışı fazla olan yerlerde, yağış nedeniyle sadece sundurma yapılır. Gerekli hallerde, sundurmanın kenarlarına kuru, sıcak veya soğuk rüzgârların estiği, havanın soğuk olduğu zamanlarda, saman balyaları koyarak geçici bir duvar sistemi oluşturulur ve koruma sağlanır. Kompost pastörizasyon odası, kompost hazırlama yerine bitişik inşa edilmişse, sundurmanın bir tarafı zaten duvarla çevrilidir. Kapalı sundurma inşaatında, duvarlar tuğladan veya briketten yapılır. Soğuk bölgelerde, içerdeki sıcaklığı korumak için, arası boşluklu veya herhangi bir tecrit maddesi konulmuş çift duvar, kendiliğinden izolasyona sahip yutong tuğlalar kullanılabilir.

 

Çatıyı beton veya çelik taşıyıcılar taşır. Çatı yüksekliği 3-8 m arasında değişir. Yükleyicilerin ve aktarma makinelerinin kullanılması durumunda, makinelerin çalışma yüksekliği esas alınmalıdır. İnsan gücü kullanılması durumunda 3-5 m yükseklik yeterlidir. Çatı neme karşı dayanıklı bir materyalle kaplanmalıdır. Eternit veya galvenize saç rahatlıkla kullanılabilir. Geniş alanların kapatılması durumunda çatıyı taşıyacak dikmelerin içerde işi engellemeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekir. Dikmeler arasında insan gücü ile çalışmada 3-4 m ve katları olacak şekilde mesafe bırakılmalıdır. Mekanizasyonda kullanılacak makinelerin çalışmasında zorluklarla karşılaşılır. Zemin, makinelerin ağırlığını çekmelidir.

 

Beton veya asfalt yapılır. Bir tarafa doğru meyillidir. Yığın yapılırken veya aktarılırken verilen fazla sula, yığından süzülüp meyil istikametinde akıp bir noktada havuzda toplanır. Yani kompost yapılan yerin bir kenarında atık suların toplanacağı bir havuz ve bu suyu havuzdan alıp tekrar yığının üzerine atacak bir pis su atan pompa sistemi bulunur. Çok geniş alanlarda, meyil yığınların uzunluğu doğrultusunda ve iki yığın arasında, yığınlardan eşit uzaklıkta açılmış kanallara doğru yapılır. Yani iki kanal üzeri hafif bombelidir. Yığından sular iki yandaki kanallara doğru sızar. Kanallar havuzda birleşir. Kanalların üzerine isabet eden yere konur. Bu durumda zeminin meyilli iki kenardan yığının ortasındaki kanala doğrudur. Bu kanal aynı zamanda yığının en alt kısmındaki en havasız orta noktasına hava sevk edilmesinde kullanılır.

 

Böylece iki işlevin bir arada yapılması sağlanır. Çok soğuk yerlerde kompost sıcaklığının korunması güçleşir. Bu durumda duvarların yan tarafına ısıtıcılar yerleştirilir. Kapalı alandaki hava sıcaklığın düşüp, kompost sıcaklığını düşürmesi ve fermantasyonunun aksaması önlenir. Bunun yanında gerektiğinde yığının ortasına kalorifer borusu yerleştirilerek yığının ısıtılmasına gidilir. Kompost yeri yapılırken, bu gibi yerler için özel işlemlerin nasıl gerçekleştirileceği düşünülmelidir. Açıkta kompost yaparken, zemin yine mutlaka beton veya asfalt olmalı, yağışlara karşı yığının üzeri naylonla örtülmelidir. Yığının üstü örtüldüğünde, yığının iç kısmındaki havalandırma azaltıldığından aktarma şekline ve zamanına özen gösterilmeli ve yığınlar daha kısa sürelerde aktarılmalıdır. Soğuk zamanlarda veya yerlerde yığın sıcaklığının düşmesini önleyecek tedbirler alınmalı, kompost reçetesi yapılırken çabuk parçalanacak ve yığında sıcaklığı arttıracak materyallere yer verilmelidir.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği - Kompost Pastörizasyon Yeri

Kompostun pastörizasyonunda kasa ve kütle olmak üzere iki yöntem kullanılır. Son yıllarda kompostun pastörizasyonunda hemen hemen bütün ülkelerde kütle pastörizasyon yöntemi kullanılmakta, kasa ile pastörizasyon yöntemi kullanılmakta, kasa ile pastörizasyon yönteminden giderek uzaklaşılmaktadır. Kasa yöntemi, şu anda sadece büyük kasa ile çalışan eski büyük işletmelerde kullanılmaktadır. Ülkemizde daha çok ranza, küçük kasa ve torba içinde yetiştiricilik yapıldığından, kütle pastörizasyonu yaygınlaşmıştır. Birinci fermantasyonu tamamlayan kompost, pastörizasyon odasına alınır. İçerde 4–10 gün süre ile tutulur, ancak genel olarak süre 6 gündür. Bu sırada kompost, içindeki mantar, bakteri, nematod, solucan, kurt, larva, sinek, böcek gibi hastalık ve zararlılardan arındırılır. Aynı zamanda kompostun olgunlaşması sağlanır. Oda içinde 60C sıcaklık ve %80–90 oransal nem bulunur.

 

Oda içi sıcaklılığın, değişik zamanlardaki dış hava koşullarına göre sabit biçimde tutulması ve odadan dışarıya ısı kaybının en az seviyede olması gerekir. Aksi halde ısıtma masrafı oldukça yükselir, Bunun için odanın inşası sırasında beton, ytong, delikli tuğla veya briketten yapılmış, çift duvar arasına cam yünü, poliüretan levhalar, saman gibi ısı geçirmez maddeler konarak elde edilir, Ilıman yerlerde çift duvar örmek veya iki duvar arasında 10 cm boşluk bırakmak yeterlidir. Pastörizasyon odasını ısıtmak ve kompostu pastörize etmek için oda içine buhar tatbik edilir. Bilindiği gibi, sıcaklık artışı ile beraber buharın basıncı da artar. Bu 60C’de 149 mm cıva basıncına eşit bir değerdir. Buhar basıncı ile duvarlar nemi emer.

 

Ayrıca izolasyon yeterli değilse iç duvarla, dış duvar arasındaki sıcaklık farkından dolayı, içerdeki nemli sıcak hava, soğuk duvarla temas edince soğur ve içindeki nemi, su olarak duvara bırakır. Su iyi bir ısı ileticisidir. Islanan duvar veya izolasyon maddesi ısı tutma özelliğini kaybeder. Bir pastörizasyon odanın dış duvarları hava boşluğuna sahip olmalıdır. Bunun birinci nedeni, havanın ısı iletim geçirgenliğini düşürmesi, ikinci olarak duvarın ve iki duvar arasında izolasyon olarak kullanılan malzemenin kuru maddesine bunu yansıtır ve izolasyon maddesi ıslanırsa, su iyi bir iletken olduğundan, ıslanan izolasyon maddesi ısı tutma özelliği kaybeder ve iletken halini kaybeder ve iletken haline geri döner. Duvarda hava boşluğu yaratmak, nemin duvarda açık bırakılmış deliklerden dışarı çıkmasını sağlamak gerekir.

 

Yahut pastörizasyon odasının iç tarafına nemi tutan ve duvar içine girmesini önleyen tedbirler alınmalıdır. İç duvar yüzeyi çimentolu sıva ile kaplanmalı, üzeri ziftlenmelidir. Yalnız zift odadaki yüksek sıcaklık nedeniyle bir miktar akabilir. Bunun yerine bitumlu boya ile boyanır. İlk boyamada 1 metrekareye 0,3 kg filinkonte 1:1 oranında su ile inceltilip sürülür. Bu kat kuruduktan sonra 1 metrekareye 1 kg boya düşecek şekilde ikinci kat çekilir. Aynı işlem boya iyice kurduktan sonra üçüncü kez yapılır. Filinkonte siyah renklidir. Odanın içinde iyi görüntü vermez. Bu bakımdan, ayrıca beyaz renkli bir boya ile üstü örtülür. Son yıllarda pastörize odasının iç yüzü alüminyum, plastik levha veya ziftli kâğıt gibi bir buhar bariyeri ile kaplanmaktadır. Hatta pastörizasyon odası plastikten yapılmaktadır.

 

Kütle pastörizasyonda pastörizasyon odasının bir havalandırma ünitesi vardır. Odanın tabanından 40–50 cm yükseklikte ikinci ızgaralı bir taban daha yapılır. Izgara delikleri, üzerine kompost konduğu zaman aşağı düşürmeyecek, ancak attan hava akımı verildiğinde bunu rahatça kompostun her tarafına eşit sevk edecek şekilde ve büyüklükte açılmalıdır. Normalde 1–2 cm çapında, 1–2 cm aralıkla delikler açılmış levhalar veya aralarında 1–2 cm genişliğinde açıklık bırakılarak döşenen latalar olabilir. İkinci zemin gerektiğinde yüklü bir römorkun ve yükleyici bir traktörün ağırlığını çekecek güçte inşa edilmelidir. Pastörizasyon odasına bir veya iki kapı yapılır. İki adet kapı yapıldığında, kompost, kompost hazırlama yerine bakan birinci kapıdan pastörizasyon odasına yükleyici traktör, römork, bant sistemi veya insan gücü ile el arabalarında getirilip doldurulur. Oda içinde kompostun en fazla doldurmada yükseklik 2 m’dir.

 

Daha fazla olduğu zaman alttan basılan hava rahatlıkla kompost içinden geçerek üst taraftaki boşluğa çıkamaz. Yani oda sirkülasyon temin edilemez. Oda doldurulduğunda kapısı kapatılır. Pastörizasyon sonunda bu kapıda kompostun doldurması ve boşaltılması aynı kapıdan yapılır. Pastörize odanın kapıları çelik veya alüminyumdan yapılmalıdır. Isı geçirgenliğini önlemek üzere iki tabaka arasına 5 cm kalınlığında poliüretan yerleştirilmelidir. Ahşaptan yapılan kalıplar aşırı sıcak ve nem yüzünden çabuk bozulmaktadır. Ancak ahşap kapıların üzeri galvaniz saç levhalarla kaplanır ve birleşme yerleri lehimlenerek, ahşap kısmına nem geçmesi önlenirse kullanılabilir. Kapılar kapatıldığında zaman içten dışa veya dıştan içe hava sızdırması olmamalıdır. Çok iyi kapanmalıdır. Zamanla açılıp, kapanmada zorlanma meydana getirmemelidir. Havalandırmanın, dışarıdan temiz hava alınan ön kısmına filtre yerleştirilir.

 

Bu filtre % 99,9’luk emniyette olmalıdır. Dış havada serbest halde bulunan zararlı mantar ve bakteri sporlarının filtre içinden geçip, temiz hale getirilmiş kompostun içine girip tekrar hastalık ve zararlılarla bulaştırmasına müsaade edilmemelidir. Bu tip filtreler özel imal edilir ve piyasada satılır. Fiyatları oldukça pahalıdır. Bulunduğumuz yerde özel filtre bulma olanağı yoksa iki galvanizli, kare örgü tel kafes arasına 2–4 cm kalınlığında cam yünü konmalı ve filtre yapılmalıdır. Bu filtre %90–95 havayı mikroplardan temizler. Ancak bu filtre içinden hava nede olsa güçlükle geçer. Diğer filtrelerde hava geçişi daha kolaydır. Filtreden hava geçişi zor olduğundan, filtrenin yüzeyi, hava kanalı yüzeyinin ez az dört katı olmalıdır. Geçirgenlik geniş yüzeyle arttırılmış olur. Filtre dışarıda olduğundan, yağışlarda ıslanır. Tozlu havadan dolayı çabuk tıkanır. Islanan filtre üzerinde zararlı mantar ve bakteriler üreyebilir. Dikkat edilmez ise, burada çoğalırlar ve filtrenin iç yüzeyine de geçer.

 

Bu duruma gelmiş filtre artık enfeksiyon kaynağı olmuştur. İçeriye mikroplu hava taşır. Filtre 2–3 ayda bir kontrol edilmeli ve gerekirse hemen değiştirilmelidir. Ayrıca ıslanmaya ve tozlanmaya karşı korunmalıdır. Hava kanalı galvanizli saç, beton ve fiberglastan yapılabilir. Kanal dört köşe veya yuvarlak şekillidir. Boyutu 50×50, 40×60, 60×70 cm veya çapı 50–70 cm’dir. Kanal yapılırken sert dönüşlerden ve köşelerden kaçınılmalıdır. Yuvarlak dönüşler tercih edilir. Dışarıdan gelen hava kanalı ile pastörizasyon odasından gelen kanal arasında bir damper bulunur.

 

Damper değişik kademelerde çalışır. Birinci kademede pastörize odasına sadece dışarıdan gelen temiz havayı basar. İkinci kademede sadece pastörizasyon odasının havasını sürküle eder, yani oda havasını kendi içine karıştırır. Üçüncü kademede istenen ölçüde iki havayı birleştirerek pastörize odasına sevk eder. Havalandırmanın en önemli elemanlarından birisi hava basan vantilatördür. Aksial veya radial olan iki tipi vardır. Aksial vantilatörlerin elektrik motoru kanal içinde bulunduğundan, sıcak ve nemli hava motorun çabuk bozulmasına veya yanmasına sebep olur. Ayrıca hava değişim kapasitesi düşüktür. Ancak fiyatları ucuzdur. Radial vantilatörlerin motorları dışarıdadır. Sadece üfleyici paneller kanal içinde bulunur. Basınç-volüm fonksiyon karakteristikleri stabildir. Hava akımını değişik yönlere rahatlıkla çevirebilir. Randımanı %80-85’tir. Alış fiyatı, aksihal vantilatörlere nazaran %20–30 daha pahalıdır.

 

Pastörize odasında kullanılacak vantilatörün kapasitesi, oda içine konacak kompost miktarına göre tespit edilir. Bir ton kompost için saatte 200–300 metreküp havaya gereksinim vardır. Pastörizasyon odasına her seferinde 30 ton kompost konulsa, bir ton kompost için 300metrehüp/h gereksiniminde, 30 ton için 30×300=9.000 metreküp/h olur. Çeşitli kayıplar için bu istenen miktara %20–30 fazlalık eklendiğinde 12.00–14.000 metreküp/h’lık havaya ihtiyaç vardır. Şu halde vantilatörümüzün hava kapasitesini minimum 12.000 metreküp/h olacaktır. Ancak kompost içinden havanın itilerek geçmesi gerekecektir. Bu basıncı sağlamak üzere, vantilatörün kapasitesi yanında en az 50–100 mm basıncı bulunmalıdır. Havalandırma sistemi havayı pastörize odasındaki ızgaranın altından basar ve odanın tavanındaki üst kısmından çeker. Böylece oda içinde sirkülasyon sağlanır.

 

Sıcaklığın 60C’de sabit tutulduğu ve kompostta pastörizasyon işleminin uyguladığı dönemde, dışarıdan taze hava alınmaz, sadece odanın iç havası devredilir. 6–18 saat sonra taze hava kademeli olarak devreye sokulur. Sıcaklık 50–55 C’de sabitleştirilir. 1–3 gün sonra kapak daha fazla çalışarak 45-50’ye düşürülür. Kompost olgunlaştığı ve içinde artık amonyak gazı kalmadığı an, yani 4–10. günün sonuna doğru veya kompostu pastörize odasından çıkarmadan bir gün önce, dış hava kapağı tamamen açılır. İç sirkülasyon kapağı kapatılır. Bu durumda dışarıdan devamlı taze hava basılır. Pastörize odasına taze hava basılmaya başlandığı an içeride hava şişmeğe başlar. Şişen fazla havanın bir yerden dışarı atılması gerekir.

 

Aksi halde odaya basılması ters basınçtan dolayı durur. Bunu önlemek üzere, pastörize odasına basınçtan dolayı atılması gereken havanın çıkaracağı bir Ekzos deliği konur. Bu çıkış deliği, tavanda veya tavana yakın bir yerde duvara konur. Ekzos deliğinin dış kısmında içeriden gelen tazyikle açılan ve tazyik düşünce kapanan ve sızdırmazlık sağlayan kapaklar bulunur. İçeride hava basıncı artınca kapaklar açılır ve fazla hava dışarı atılır. Kapaklar, dışarıdan gelen havayı geçirmeyecek tarzda yapılır. Pastörizasyon odasının ızgara altına buhar borusu konarak değişik noktalardan içeriye buhar verilir.

 

Havalandırma tesisi ile gelen hava, buharı alıp kompos içine sokar ve kompstun sıcaklığı 60C’ye çıkartılmalıdır. Isıtma sadece buhar yardımı ile yapılabileceği gibi, havalandırma tesisatının iç içe dış havayı karıştıran damperinden sonra kanal içine ayrıca ısıtma için radyatör de konabilir. Hangi yolla ısıtma sağlanılacaksa, ona göre hesaplama yapılır. Sadece buhar sevk edilir veya ısıtma ile beraber buhar verilir. Pastörize odası her boşaltmadan sonra temizlenir. Bu bakımdan oda içine bir adet su musluğu konulmalıdır. Ayrıca ızgara altına düşebilecek Kompost parçalarının temizlenmesi için, ızgaranın belirli yerlerden sökülüp, takılabilir olması gerekir.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği - Misel Aşılama Yeri

Misel aşılama yeri, pastörize odasından sonra yerleştirilir. Mekanizasyona sahip işletmelerde en önemli ünitelerden birisidir. Burada pastörizasyon odasından kasa içinde, bant üzerinde veya herhangi bir şekilde getirilen kompostun boşaltıldığı bir tank bulunur. Tankın içinden Kompost döner çekiciler tarafından alınıp, bir noktadan ince bir şerit haline geçirilir. Bu sırada ya elle veya yine alet yardımı ile tohumluk miseller karıştırılır. Tane Kompost veya çeşitli maddeler üzerine sarılmış misel serpilerek, belli bir sıvı içinde geliştirilmiş ve süspansiyon haline getirilmiş ve süspansiyon haline getirilmiş miseller püskürtülerek komposta aşılanır. Aşılanmış Kompost tekrar kasalara, naylon torbalara veya bant yardımı ile ranzalardaki raflara taşınıp doldurulur.

 

Hafifçe bastırılır. Son yıllarda kompostu tohumla açılayan, torba, kasa veya pres torbalarla dolduran değişik aletler yapılmıştır. Bu işlemleri yapacak aletlerin büyüklüğüne göre, aşılama yerinin boyutları tespit edilir. Duvarlarda izolasyon yapmaya gerek yoktur. Ancak soğuk dönemlerde işçilerin rahat çalışması için ısıtma yapılabilir. Holün havalandırılmasında özel havalandırma pencereleri kullanılır. Bunlar filtrelidir. İçeriye zararlıların girmesi önlenir. Tohumlukta aşılama, kompostun en hassas olduğu dönemdir. Pastörize odasından Kompost tertemiz çıkmıştır. Bu sırada kompostun enfeksiyon kapması, kültür mantarı misellerinden önce ve zarar veriş oranına göre az veya hiç ürün alınmayabilir. Bu bakımdan Kompost aşılama sırasında çok temiz çalışmak gerekir. Bizde plastik torba sistemi yaygın olduğundan ve torbalar da genellikle insan gücü ile doldurulduğundan, misel aşılama holü için 25–50 metrekarelik bir alan yeterlidir. Eğer torbalar makine ile doldurulacaksa alan 100 metrekarenin üzerine çıkartılır. Dolan torbalar vakit geçirilmeden bant yardımı ile veya taşıyıcı arabalarla kuluçka odasına götürülür.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği - Kuluçka Odaları

Kasalar veya torbalar içinde veya bant üzerinde kuluçka odasına getirilen ve ranzalara doldurulan aşılanmış Kompost 24-26C sıcaklıkta ve %90–95 nemli ortamda bırakılır. Tohumluk miselden Kompost içine atlayan miseller 15–20 gün sonra ortamın tamamını sarar. Sarması tamamlanan ortam kuluçka odasından dışarı alınır. Kuluçka odasında istenen iklim koşullarının sağlanması için, odanın soğuk zamanlarda ısıtılması ve sıcak zamanlarda soğutulması, nem düzeyini sağlamak üzere nemlendirilmesi gerekir. Odanın içine gerekli klima sistemi yerleştirilmelidir. İstenen klima koşullarını elde etmek ve enerjiden tasarruf sağlamak üzere inşaatı izolasyonlu yapmakta fayda vardır. Kuluçka odalarının sadece dış duvarları izole edilir. Aradaki iç duvarlarda ısı transferi olmaz.

 

Çünkü odalar aynı sıcaklıkta ve nemdedir. İzolasyon için, iki duvar arasında 5–10 cm’lik bir boşluk bırakmak yeterli olabilir. Çok soğuk yerlerde boşluk 5 cm kalınlığında stafor, cam yünü veya saman, talaş ve benzeri maddelerle doldurulur. Misellerin ilk yetişme döneminde taze, temiz havaya gereksinim yok denecek kadar azdır. Bu bakımdan kuluçka odasına havalandırma tertibatı konulmayabilir. Fakat kompost içinde miseller gelişirken bir enerji meydana gelir. Ayrıca kompostun tam olgunlaşmadan alınıp aşılanması durumunda, bu kompostta ihtimar devam eder ve yine kızışma ortaya çıkar.

 

Bu durumda odaya gerekli taze hava verilmezse ve odanın sıcaklığı, dolayısıyla kompostun sıcaklığı düşürülemezse, kızışma hızla artar ve kompost sıcaklığı mantar misellerinin gelişemeyeceği yaşam sınırının üstüne çıkar. Miseller ölür. İşte zaman zaman karşılaşacağımız istenmeyen olayların meydana gelmesini önlemek üzere, kuluçka odalarına da havalandırma tertibatı yerleştirilir. Havalandırma, saatte 4–6 defa oda havasını değiştirecek ve hızı 3 m/sn geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ayrıca kirli havanın çıkacağı bir ekzos deliği konulmalıdır.

 

Bu olanak, istendiği an kuluçka odalarının üretim odalarına dönüştürülmesini sağlar. Böylece kuluçka odalarını, üretim odalarından ayıran tek unsur sıcaklık ve nem düzeyleridir. Genellikle kuluçka odalarına bir adet sulama musluğu konması unutulur. Zaman zaman kuruyan kompostun üst kısmının veya kompost üstüne örtülen kâğıtların nemlendirilmesinde, ayrıca odanın her boşaltılmasında, etrafın yıkanmasında su kullanılır. Pis suların akması için bir de pis su çıkış deliği bulunmalıdır. Kuluçka odalarının iç döşemesi ve büyüklüğü, üretim odalarının iç döşemesi ve büyüklüğü ile aynıdır. Bu bakımdan daha geniş bilgi üretim odalarında verilmiştir.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği -  Örtü Toprağı Hazırlama Yeri, Pastörizasyon Odası ve Örtü Toprağı Serme yeri

Örtü topağı hazırlama yeri, yapısı itibariyle kompost hazırlama yerine benzer. Örtü toprağı çeşitli maddelerin karıştırılmasıyla hazırlanır. Sundurmanın bir tarafında, üç tarafı duvarla çevrili ve açık tarafı sundurmaya bakan, karışıma giren maddelerin ayrı ayrı elenmiş bir şekilde depolanacağı, bölmeli bir yer yapılır. Maddeler buradan alınıp, sundurmanın ortasında istenen oranlarda karıştırılarak yığılır. Birkaç defa aktarılıp, bir örnek bir karışım elde edilir. Sonra kasalara veya torbalara doldurulur. Sundurmanın diğer yanında bulunan örtü toprağı kimyasal yolla temizlenir. Bu işletmelerde pastörizasyon odası yapılamaz. Kimyasal yolla örtü toprağını formaldehit uygulamasında, hazırlanan örtü toprağı karışımı bir tarafa aktarılır. Bu esnada sıvı halinde ilaç örtü toprağına pülverizatörle püskürtülür.

 

Yeterli bulunmazsa aktarma ve püskürtme işlemi bir kere daha tekrarlanır. Sonra üzerine kalın plastik örtü, muşamba veya branda serilir. Hava sızdırmayacak şekilde kenarları kapatılır. Bu yüzden kimyasal ilaçlamada sundurma alanının biraz büyük tutulmasında fayda vardır. Örtü toprağının pastörize edileceği sıcaklık 60-80C’dir. Sıcaklık buhar vererek temin edilir. Bu bakımdan hem nem, hem de sıcaklık kaçışına karşı izole edilmelidir. Örtü toprağı kasalar içinde pastörize edilecekse, odanın zemini beton yapılır ve kasalar bu zemin üzerine sıralanır. Buhar aşağıdan, kenarlardan verilir. Üst tarafta bir ekzos çıkışı bulunur. Ekzos çıkışına, içerde oluşan basınca göre açılıp kapanan kapak konur.

 

Örtü toprağı çuvallar içinde odaya alınacaksa, zeminden 25–30 cm yükseklikte bir ızgara yapılır. Çuvallar bu ızgara üzerine yerleştirilir. Buhar ızgara altına verilir. 4–5 çuvaldan fazla üst üste yığın yapılamaz. Aksi halde alttan kalan çuvallarda örtü toprağı sıkışır, topaklaşır. Daha fazla sırada yapılacaksa, oda içine ranza yapılmalı, bu ranzalara çuvallar tek veya iki sıra üst üste gelecek şekilde konulmalıdır. Pastörize işlemi sonunda toprak kendi halinde soğumaya bırakılır ve istenirse pastörize odasında kullanımına kadar bekletilebilir.

 

Pastörize odası devamlı kullanılıyorsa, materyal buradan temiz bir depoya alınır. Üstü kapalı şekilde kullanıma kadar muhafaza edilir. Hastalık ve zararlılardan arındırılmış örtü toprağı ve komposto misel saldırılmış kasa veya çuvallar, örtü toprağı serme holüne getirilir. Burada ya elle veya makine ile kasa ve çuvalları üzerine 3-5 cm kalınlığında örtü toprağı serilir. Hafifçe bastırılır. Üstü düzeltilip, yerleştirme odasına alınır. Bu işlemlerin filtreli havalandırması olan bir ortamda ve çevreden hiçbir yolla hastalık ve zararlıların bulaşmasına sebebiyet vermeyecek şekilde yapılması gerekir. Çünkü bu sırada meydana gelen bulaşma ilerde büyük ürün kayıplarına neden olur. Büyük işletmelerde çalışma holündeki makineler yardımı ile örtü toprağı serilir. Ranza sisteminde örtü toprağı yetiştirme odalarında görülür. Ranza içinde misel sarmış kompost üzerine örtülür.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği - Üretim Odaları

Üretim odalarında kasa sistemi kullanılıyorsa, oda boştur. Büyük kasaların 4-6’sı üst üste konmuş şekilde fork-lift ile taşınır ve üretim odasına yerleştirilir. Küçük kasalar özel taşıma arabaları veya insan gücü ile üretim odasına getirilip üst üste ve yan yana sıralanır. Kasalara ranza şekli verilir. Torba ve yine küçük kasa sisteminde üretim odası içine ranza yapılır. Kasalar ve torbalar ranza üzerine konur. Son olarak ranzalara kompost doldurulur ve üretim direkt ranzada gerçekleştirilir. Üretim odalarında sıcaklık 14-18C, nem %75–85 arasında değişir. Sıcaklığı sabit tutmak üzere daha basit bir izolasyona gereksinim vardır. Odalar arasında izolasyon yapılamaz. Sadece dışa gelen duvarlara uygulanır.

 

Bazı işletmelerde üretim sonrası, kompost boşaltımından önce hastalık ve zararlılardan arındırılmak, boşaltmada bunları etrafa yaymak üzere, oda 80C’de buhar uygulamasına tabi tutulur. Eğer bu uygulamanın yapılması düşünülüyorsa, o zaman işletmedeki üretim odalarının iç ve dış duvarları iyi izole edilmelidir. Aksi halde sıcaklık ve buhar yandaki üretim odalarına geçerek, orada mantar üretimi için uygun olmayan koşullar yaratır. Üretim odalarında istenen klima, ya her oda için ayrı ayrı yapılır veya merkezi sistemde koşullandırılmış hava ana kanaldan oda içlerine tali kanallar alınır. Merkezi sistemde ilk tesis masrafları daha azdır.

 

Odaların tek tek klimalandırılması daha pahalıya mal olur, ancak bunlarda istenen koşullar daha sağlıklı sağlanır. Tercihlerden birini seçmek, işletmeyi kuracakların hakkıdır. Kuluçka odası olmayan işletmelerde, komposttaki ilk misel geliştirilmesi üretim odalarında yapılır. Bu durumda odanın sıcaklığı iki kademeye, kuluçka dönemi için 24-26C ve II. Misel gelişme ve üretim için 14-18C’ye ayarlanmak mecburiyetindedir. Ayrıca nem %75–95 arasında değişebilir. Odanın izolasyonu, ilk şekle göre daha çok önem kazanır.

 

Üretim odalarında iyi bir havalandırma düzeni kurulmalıdır. İçeride biriken karbondioksit ve nemin dışarıya atılması, dışarıdan temiz havanın içeriye alınması ve gerektiğinde iç ve dış havanın belirli oranlarda karıştırılması ve nihayet sadece iç havanın içerde sirküle edilmesi gerekebilir. Havalandırma, bir saat içinde oda havasının en az 4–6 kez, özel durumlarda 10–14 kez değişmesi sağlamalı ve bunu 2–3 m/sn hızda yapacak kapasiteye sahip olmalıdır. Havanın filtreden süzülmüş olarak içeri alınması gerekir. Aksi halde zararlı ve hastalıkların kendileri veya sporları rahatça içeriye girerek kültür mantarını zararlandırabilir. Oda kapıları mümkünse yana çekilerek açılmalıdır. Bu şekil yer kazancı yanında, kapılar açılıp kapanırken fazla hava giriş ve çıkışına izin vermez. Kapılar iyi izole edilmelidir.

 

Rutubete karşı dayanıklıdır. Kasa sisteminde kapılar öyle bir yere konmalıdır ki, en son kasa yığını bile rahatça odaya rahatça odaya girebilsin veya rahatça boşaltabilsin. Genelde odanın bir köşesine yerleştirilir. Ranza sisteminde iki ranza arasına gelecek şekilde konur. İki ranzalı odalarda ön duvarın tam orta kısmına yerleştirilir. İnsan gücü kullanan işletmelerde kapılar tek kanat ve genişliği en az 1 m, yüksekliği 2 m; odalara el arabası, küçük traktör, römork veya fork-lift ile girmesi durumunda, çift kanat, genişliği en az 2 m, yüksekliği kasa yığın yüksekliğinden 40–50 cm daha fazla olmalıdır. Mekanizasyona sahip işletmelerde 4 m genişlik ve 4,5 m yükseklikte büyük kalıplar kullanılır. Bu büyük kapıların bir kanadına ayrıca insan giriş ve çıkışı için küçük bir kapı monte edilir. Üretim odalarının temizlenmesi ve mantarların sulanması için her odada bir su musluğu bulundurulmalıdır. Pis suların iyi bir şekilde toplanması, dışarı atılması önemli bir konudur. İçeride kalan sular oda hijyeni yönünden hastalık kaynağı olacağı gibi, ıslak ve kaygan bir zemin yaratır. Bu durum sık sık iş kazalarının meydana gelmesine sebebiyet verir.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği - Çalışma Holü

Kültür odalarına geçişi sağlayan ünitedir. Üretim odaları holde tek veya iki yanlı dizilmiştir. Holün genişliği en az 2 m olmalıdır. Yapılacak mekanizasyona göre genişlik artırılır ve 5 m’ye çıkartılabilir. Çalışma holünde temizlik için bir musluk, pis su çıkış deliği, havalandırma ve aydınlatma pencereleri bulunur. Pencereler genellikle tavana yakın, üst kısma konur.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği - Hasat Sonrası Mantarı Temizleme, Boylama ve Ambalajlama Odası

Bazı işletmelerde hasat, ürünü temizleme ve paketleme doğrudan üretim odasında yapılır. İşçiler, çalışırken yanlarında ufak bir çöp kutusu veya çöplerin toplanacağı plastik bir torba bulundurur. Üretim alanından koparılan mantar temizlenir. Çöpler, çöp toplama kutusuna, temizlenmiş mantar ambalaja konur. Artıkların yere atılması üretim odasında hijyeni bozar. Hastalık ve zararlıların etrafa yayılmasına hizmet eder. Üretim odasında yapılan hasat, temizleme ve ambalajlama bir yandan kolaylık sağlar, fakat öbür yandan işçiliği arttırır.

 

Dikkat edilmediği an hijyeni bozar. Bu bakımdan diğer birçok işletmede hasat edilen ürün doğrudan toplama kaplarına onur ve hasat sonrası temizleme ve ambalajlama odasına götürülür. Son yıllarda çekmece veya kasa sisteminde, çekmece ve kasalar özel bir hole getirilip hasat işlemi burada yapılır. Temizleme, boylama ve ambalaj ise başka bir odada yapılır. Bu odada, kirli mantarların yıkanarak temizlenmesi ve kurutulması, daha sonra boylanması ve ambalajlanması için üniteler bulunur. Hasat sonrası mantarların yıkanması pek arzu edilmez.

 

Çünkü mantarın doğal görünüşünü bozduğu ve yıkama sırasında mantarın fazla su alarak, pazarlama sırasında dayanıklılığını azalttığı söylenir. Bizim ülkemizde yıkama iyi bir yoldur. Yetiştirme ve toplama sırasında mantarlar örtü toprağı ile fazlaca bulaşır. Mantar üzerinde kalan örtü toprağı parçaları mantar eti içine girer ve çabuk bozulma ve kararma meydana getirir. Ayrıca evde, mantar etine giren kum parçaları temizleme sırasında etten kolay çıkarılamadığından, yerken ağza gelerek, istenmeyen durumlar yaratır. Yıkama havuzunun yanında, yıkanmış mantarın süzüldüğü ve kurutluğu elek, boylama, ambalaj ve tartımın yapıldığı tezgâh bulunur. Oda normal yaşam ve çalışma özelliklerine uygun inşa edilir.

 

Soğuk Hava Deposu, Kurutma ve Konserve İşleme Yerleri

Mantar üretimi yapılırken bazen ürünün pik olduğu ortaya çıkar. Bunun dışında pazar günleri ürünü satmak zorlaşabilir veya mevsimlik üretim yapan işletmelerin devreye girmesiyle pazarda daralma ve tıkanmalar meydana gelebilir. İşte ürün satılamadığı durumlarda, ürün soğuk hava depolarına konarak belirli bir süre muhafaza edilir. Daha sonra pazara çıkartılır. Eğer bu ürünün depoda bekletilmesine rağmen satılma şansı az ise veya pazara gönderilecek ürüne rağmen elde ürün kalıyorsa, bunların değerlendirilmesi için işletmede kurutma veya konserveye işleme hattı tutulur.

 

Soğuk hava deposunun büyüklüğü, ürünün miktarına göre ayarlanır. Muhafaza sıcaklığı 1-8C, nemi %70–80 arasında oynar. Depoda ancak 2-4 gün arasında muhafaza yapılabilir. İlerleyen günlerde depolanan mantarda kararma ve bozulmalar başlar. Kurutma tesisi, mantarın temizlendiği, parçalandığı, kurutulduğu ve öğütüldüğü kısımlardan oluşur. Kuru mantarlar pazarda bütün, küçük parçalar halinde ve toz halinde alıcı ulur. Çok değişik alanlarda değerlendirilebilir. Konserve hattında mantarları yıkama, boylama, pişirme, şişleme veya kutulama, ağız kapatma, sterilizasyon, etiketleme ve depolama üniteleri bulunur.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği - İlaç Odaları

Mantar yetiştirilirken mümkün olduğu kadar ilaçlı mücadeleden kaçınılmalıdır. Çünkü atılan ilacın karantina süresi uzun, mantarın toplanıp pazara çıkarılma süresi ise kısadır. Atılan ilaç mantar üzerinde kalır. Bu durumda yenen mantarlar insan sağlığı bakımından tehlike oluşturur. Ancak üretim dışında yapılan uygulamalarda, örneğin kompost ve örtü toprağı yapımında, sterilizasyonunda, odaların havasının dezenfeksiyonunda, boşaltılmış odaların temizlenmesinde ve temizlik sonrası hijyenik önlemlerin alınmasında, çeşitli alet, kasa, torba, ranzaların temizlenmesinde ve tekrar kullanılır hale getirilmesinde çeşitli ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar özel bir odada ve kilit altında tutulmalıdır. İlaçların bozulmaması için odanın güneş almaması, sıcaklığın, neminin fazla düşük ve yüksek olmaması, iyi havalanabilir olması,, içinde ilaçların konacağı rafların bulunması gereklidir.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği - İşçi Soyunma, Dinlenme Odaları, Duş ve Tuvaletler
Küçük bir aile işletmesinde bile zaman zaman dışardan tutulan birkaç işçi çalışabilir. Nitekim büyük bir mantar işletmesinde işçi sayısı 20-30’a, hatta üstüne çıkabilir. Mantar üretiminin bilhassa kompost yapımındaki işçiliğin oldukça kirli bir çalışma şekli vardır. Oysa bu kirli çalışma yanında mantar üretimi o kadar hassas temizlik ve hijyenik koşullar isteyen bir üretim koludur. Bu bakımdan bu ünitelerin işletme için önemi çok büyüktür. Kompost işinde çalışan bir işçi, üstünü, başını temizlemeden üretim kısmına geçemez. Aksi halde hastalık ve zararlıları beraberinde etrafa yayar.

 

Bu yüzden birçok işletmede komposta çalışan işçilere, üretimde çalışan işçiler ayrı kişilerden oluşturulur. İşçilerin işletmeye geldikleri zaman günlük giysilerini çıkartacakları, çalışma sonrası temizlenip, tuvalete girip, duş alacakları yerlere gereksinim vardır. İşletmede çalışan işçi sayısına bağlı olarak bu yerlerin büyüklüğü hesaplanır ve bu hesaplardan elde edilen sonuçlar, bina inşasında göz önüne alınır.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği - Klima Merkezi, Enerji Kaynağı ve Depolama Yeri

Mantar işletmesinde nem, sıcaklık ve havalandırma suni yoldan oluşturmaktadır. Bu nedenle kurulacak klima sistemi nemlendirme, havalandırma, ısıtma ve soğutmanın tümünü kapsayan bir bütündür. İşletmede üç değişik koşul yaratılır. Birinci koşul, kompostun pastörize edildiği örtü toprağı pastörize edildiği örtü toprağı pastörize odasında karşımıza çıkar. Ayrı bir ünite olması büyük avantaj sağlar. Ancak maliyeti artırdığından diğer ünitelerin ısıtmasını sağlayacak büyüklükte olması gerekir. Bazı işletmelerde üretim odalarının birçoğu ayrı, bazısı ise merkezi klimalandırılır. Ayrı klimalandırma yapılandırma sorun basitleşir. Böylece ikinci koşul karşımıza çıkar. Kuluçka ve üretim odalarında ısıtma, soğutma, nemlendirme ve havalandırma müşterek düşünülmek durumundadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi ya her ünite için özel tesis yapılır veya merkezi sistemde bir noktadaki üniteden elde olunan koşullandırılmış hava, kanallar yardımıyla odalara sevk edilir. Merkezi sistemde bütün üniteler bulunur. Buhar elde etmek üzere kazana buhar eşanjörü konur.

 

Buhar pastörize odalarında kullanılır. Üçüncü koşullandırma soğuk hava depoları ve üretim odalarındaki soğutma içindir. Soğutucu ünite ayrı olarak ve ısıtma ile beraberce planlanır. Isıtma ünitesinin gereksinimini karşılayacak katı, sıvı ve gaz enerji maddesi klima odasına yakın bir yere yerleştirilir. Katı maddeler içinde en uygunu linyittir. Linyiti toz haline getirip kazana atan otomatik tesisat yapılabilir. Kazanın elle çalıştırılması, bilhassa gece saatlerinde çalışan işçilerin dikkatsizliği ve hatta uyuyup kalmasıyla işletmede sorunlar yaratabilmektir. Ayrıca katı yakıtta işçilik oldukça artmaktadır. Bu bakımdan katı yakıt yerine, ısıtmayı otomatik yapabilecek sıvı ve gaz yakıtlar tercih edilmelidir. Ağır yağlar oldukça pahalıdır. Fakat işçilik azatlığından ve emniyetli olduğundan tercih edilmelidir. İşletmede yakıt, en az 2–3 aya yetecek düzeyde depolanmalıdır. Bu isteğe uyacak büyüklükte depolar yapılmalıdır.

 

Kompost Boşaltma, Malzemeleri Yıkama, Temizleme ve Depolama Yeri
Kasa ve torba sisteminde, üretim sonrası kasalar ve torbalar üretim odasından alınır. İşletmenin uzak, hakim rüzgarın işletmenin tersine doğru estiği bir yerde boşaltılır. Böylece boşaltma sırasında rüzgâr yolu ile hastalık ve zararlıların üretim alanına taşınması önlenir. Ayrıca işletme ile boşaltma yeri arasında ağaçlık bir saha veya bina bulunmasında fayda vardır. Boşaltılan kompost mümkünse hemen işletme dışına çıkarılır. Aksi halde yığın yapılır ve üstü kireçlenir. Gerekirse naylon örtü ile parçalanma bitinceye kadar kaplanır. Böylece hastalık ve zararlıların işletmeye yayılmasına izin verilmez. Artık ve çürütülmüş, yıkanmış kompost sebzecilik ve çiçekçilikte iyi bir gübre, örtü altı tarımında topraksız yetiştiricilikte iyi bir ortamdır. Ayrıca iyi bir fiyatla satılarak işletmeye ek gelir sağlayabilir. Boşalan kasalar ve torbalar artık komposttan iyice arındırılır, yıkanır, ilaçlanır veya 80C’de buharla pastörize edilir. Daha sonra işletmeye yakın bir yerde istiflenir. Depolama yerinin üstünün kapalı, zeminin beton olması istenir.

 

Kültür Mantar Yetiştiriciliği - Mantar Yetiştirme Sistemi

İlk mantar üretimine yönelik çalışmalar kompostu yere sererek veya kümbetler yaparak, bunlar üzerinde yetiştirme şeklindeydi. Bu sistemler mağara ve tünellerde uzun süre kullanılmıştı. Ancak birim alandan daha çok ürün almak için, kümbet sistemi terk edildi, ranzada üretim şekli onun yerini aldı. Son yıllarda ranzada üretim yerine, ranzalar üzerine küçük kasa, plastik torbalar koyarak üretim yapma dönemi başladı. Şimdi sırayla kullanılan şekillerin özelliklerini inceleyelim.

 

Mantar Yetiştirme Sistemi - Kümbet Sistemi

Kompost, 120 cm genişlikte ve yer değiştirme yaptığımız yerin boyuna göre ayarlanan uzunlukta, 20–30 cm yükseklikte yere yığılır. Bazı işletmelerde bu yastığın kenar kısımları tahta ile çevrelenir. Yatıklar arasında bakım işlerini yapabilmek üzere 60–100 cm’lik bir yol bırakılır. Bunun diğer bir şekli tahtadan kalıplar hazırlanır. Bu kalıbın alt tarafta genişliği 50–70 cm, üst tarafta 40–50 cm ve yüksekliği 20–30 cm ve kalıbın boyu 3–5 m’dir. Kalıbın içine Kompost konur, hafifçe sıkıştırılır ve sonra ters çevrilip, kalıp içindeki kompost yere kalıp halinde bırakılır. İki kalıp arasında 60–100 cm yol bırakılır. Kümbetler tek veya çift sıralı olabilir. Sonra ikinci sıranın yapımına geçilir. Hijyenik koşulların iyi olmaması ve birim alandan yeteri derecede yararlanılmaması nedeni ile günümüzde artık kullanılmayan bir yetiştirme şeklindedir. Metrekareden alınan ürün miktarı 6–8 kg kadardır.

 

Mantar Yetiştirme Sistemi - Ranza Sistemi

Üretim odalarına genelde iki adet ranza yapılır. Ranza sayısı arttıkça odanın genişliği artar. Fazla ranzalı odalarda havalandırmayı düzgün bir şekilde yapmak güçleşir. Değişik yerlerden verilen hava bazı yerlerde birbiri ile karşılaşarak etkiyi azaltabilir veya birbiri ile birleşerek etkiyi arttırabilir. Odanın her yerinde aynı hızda ve eşit miktarda havalandırma yapılması zorlaşır. Bu bakımdan iki ranzalı odalar tercih edilir. Ranzaların genişliği 120–140 cm’dir. İki ranza arasında 100 cm ve kenarlarda ranza ile duvar arasında 60–80 cm genişliğinde, ranzalardaki bakım işlerini yapmak üzere yol bırakılır. Ranzaların her birinde 4–6 adet raf vardır. En alttaki raf yerden 25–30 cm yükseklikte olmalıdır. Daha düşük yükseklik kullanıldığında işçilerin alt raflarda çalışmaları zorlaşır. Rafların kompost konan kısmının kenarları 20–30 cm yüksekliktedir. Bundan sonra Bundan sonra 40–60 cm bir boşluk bırakılır. Böylece iki raf arasındaki mesafe 60–90 cm arasındadır.

 

Bir ranzanın yüksekliği raf sayısı ve raflar arasında bırakılan mesafeye göre 240-540 cm arasında oynar. Ranzanın üst tarafı ile odanın tavanı arasında en az 100 cm mesafe bırakılmalıdır. Ancak bu şekilde iyi bir hava sirkülasyonu sağlanabilir. Bu durumda odanın yüksekliği 340-640 m arasında oynar. Ranzalar eskiden tahtadan yapılırdı. Tahtanın temizlenmesi ve hijyenik duruma getirilmesi oldukça güçtür. Tahta içine giren hastalık etmenlerinin ortadan kaldırılması, hemen hemen olanaksızdır. Üretim sırasında, temizlenmemiş, hastalıklı kısımlardan bulaşma meydana gelmesi söz konusudur. Bu yüzden son yıllarda tahtanın yerine çelik, galvanizli çelik, alüminyum ve sert plastikler almakta ve hatta ranzalar betondan bile yapılmaktadır. Ranzanın konstrüksiyon kafesli yapıldığında, kompostun dökülmemesi için, ayrıca kafes üzerine yumuşak veya sert levha halinde plastik, eternit ve alüminyum levha konarak üretim yeri hazırlanır. Ranza sistemi eskiden daha çok tek odalı sistemlerde kullanılmaktaydı. Günümüzde çift odalı sistemlerde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle torba ve küçük kasa sisteminde ranzalar, taşıyıcı görev almaktadır.

 

Mantar Yetiştirme Sistemi - Kasa Sistemi

Mantar üretiminde çok farklı boyutlarda kasalar kullanılır. Boyutta etki eden faktör, işletmede makine veya insan gücü kullanılmasıdır. Bir insan ancak 30-50 kg kompost alabilen bir kasayı rahatlıkla taşıyabilir. Bu durumda kasanın eni 40-60 cm, boyu 60-80 cm, bir yüksekliği 15-25 cm ve üretim alanı 0,24-0,48 metrekaredir. Genelde orta ve büyük işletmelerde, küçük kasalar ranzaların rafları üzerine konur. Ancak, bazı küçük işletmelerde ranza yapılmasını ortadan kaldırmak ve maliyeti düşürmek amacı ile, kasaların dört kenarına ayak takarak, kasalar üst üste konur ve yan yana sıralanır, böylece kendiliğinden ranza şekli oluşturulur. Fakat kasalar arasında yeterli yükseklik ve yüzey genişliği bulunmadığından, üretim sırasındaki bakım işleri oldukça aksar. Küçük kasalar daha küçük işletmelerde rantabi olarak kullanılır. Makine ile çalışma yapıldığında büyük kasalar kullanılır.

 

Makinelerin rantabl çalışması için yıllık mantar üretimi 500 tonun üzerine konmalıdır. Kasalar 120 cm genişlikte, 170 cm veya üst tarafa konmuş 30-40 cm yükseklikte ayaklar bulunur. Üretim odaları boştur. İşletmede kasalara Kompostun doldurulduğu ve miselin aşılandığı bir çalışma holü vardır. Burada, bütün işlemler mekanize edilebilir. İşlemi tamamlanan kasalar bir kaldırıcı yardımı ile 4-6’sı üst üste konur. Sonra bir fork-lift yardımı ile üretim odalarına taşınır. Kasalar üretim odalarına iki şekilde yerleştirilir. Birinci şekilde, 4-6 adet üst üste konmuş kasalardan oluşan blokların, kasaların enleri birbirine birleştirilerek sıralanır ve oda içinde kıssa ranzalar meydana getirilir. Kasa sıraları arasında ortada 100 cm ve duvar kenarlarında 60-70 cm’lik yol bırakılır.

 

İkinci şekilde, iki kasa bloğu enleri birleştirilerek sıralanır ve oda içinde kısa ranzalar meydana getirilir. Bu sistem daha çok genişliği fazla olan üretim odalarında uygulanır. Odanın genişliğine göre duvarla kasa bloğu arasında 10 cm mesafe bırakılarak; 10 cm + çift kasa + yol + çift kasa + yol + çift kasa + 10 cm Şeklinde birinci sıra oluşturulur. İkinci sıra, birinci sıradan 60-80 cm aralıkla yerleştirilir. Kasa sistemi, küçük, büyük işletmelerde oluşmuş bir ranza sistemidir. Ranzalarda üretim yapılırken meydana gelen hastalıkların önlenmesi zordur. Hastalık bütün ranzaya hızla yayılabilir. Oysa kasaların yüzeyi, kasa kenarları ile daraltıldığından, hastalığın kasadan kasaya geçmesi daha zordur. Kasa sisteminin diğer bir avantajı, kompostun doldurulması ve boşaltılmasında mekanizasyonun daha kolay ve ucuza gerçekleştirilmesi. Ancak ranza sisteminde başarı ile kullanılan makineli hasadın, kasa sisteminde ve özellikle küçük kasalarda uygulanması olanak dışıdır.

 

Mantar Yetiştirme Sistemi - Torba Sistemi

Üretim sırasında çeşitli büyüklükte torbalar kullanılırsa da, çapı 50 veya 60 cm olanlar tercih edilir. Torbalar yere veya ranzalar üzerine konur. Genelde ranza sistemi daha kullanışlı ve ekonomik olandır. Bir ranzanın 100-120 cm genişliğindeki rafına iki adet torba yan yana konabilir. Klima sistemi olmayan ve mevsimlere göre ortam sıcaklığı değişebilen işletmelerde soğuk zamanlarda 20-30 kg, sıcak zamanlarda 10-15 cm arasında değişir. Bir torbadan 2-8 kg arasında ürün alınabilir. Torba şekli, son yıllarda özellikle küçük işletmelerin vazgeçilmez üretim şekli olmuştur. Ülkemizde, şehir kenarlarındaki aile ve küçük işletmeler bodrum katlarında, depolarda, kilerlerde, mahzenlerde geniş çapta torba ile üretim yapmaktadır. Bu üretim şekli, küçük işletmelerden birçok orta ve büyük işletmelere de sıçramıştır. Şu anda ülkemizde torba içinde mantar üretim şekli ilk sırada yer almaktadır. Torba şekli üretimde, kompostun torbalara doldurulması ve tohumluğun ekilmesinde mekanizasyona rahatça gidilebilir. Buna karşın, örtü toprağı serme ve hasatta mutlak insan gücü kullanılması pahalı olduğu ülkelerde, büyük ve orta büyükteki işletmelerde kullanılması oldukça kısıtlıdır.

 

Mantar Yetiştirme Sistemi - Prese Paket Kompost Sistemi

Son yıllarda Avrupa’da kullanılan torba üretiminin bir diğer şeklidir. Kompost olgunlaştırılıp, steri hale getirilir ve sonra etrafı dış hava ile teması kesecek şekilde naylon ile kapatılır. İstenirse kaplanma öncesi misel aşılanması da yapılarak, aşılanmış torba olarak satışa sunulur. Üretim sırasında paketin üst kısmındaki naylon düzgünce kesilir. Aşılanmamış olanlar aşılanır. Misel gelişmesinden sonra örtü toprağı serilir. Aşılanmış ve miseli gelişmiş paketlere doğrudan doğruya örtü toprağı serilir. Küçük aile işletmeleri ve özellikle mantara yeni başlayanlar için bir deneyin şekli veya bir hobidir. Evlerde uygun banyo, mutfak, kiler, bodrum gibi yerlerde üretim yapılır. Başlangıçta aile ihtiyacını karşılamak ve eşe dosta mantar vermek amaçlanır. Daha sonra çevredeki bakkal ve süper marketlere de satış yaparak, aile bütçesine ek gelir temin edilir. Bu sistem son yıllarda ülkemizde de kullanılır hale gelmiştir. Şu anda ranza sistemi çalışan bütün işletmelerde kullanılmaktadır.

 

Mantar Yetiştirme Sistemi - Yetiştirme Tekniği

Mantarın yetiştirilmesinde çeşitli kademeler vardır. Bu kademeler aşağıda maddeler halinde verilmiştir. a) Üretim için gerekli ortamın seçilmesi ve hazırlanması b) Kompostun olgunlaştırılması, hastalık ve zararlılardan arındırılması c) Komposta tohumluğun ekilmesi d) Komposta birinci misel gelişmesi e) Örtü toprağının hazırlanması ve kompost üzerine serilmesi, f) İkinci misel gelişmesi, g) Hasat ve hasat sonrası işlerin yapılması, h) Odanın boşaltılması ve temizlenmesidir.

 

Mantar Yetiştirme Sistemi - Kompostun Hazırlanması

Bilindiği gibi yeşil bitkiler, kökleri ile topraktan aldıkları suyla birlikte mineral maddeleri yapraklara kadar taşınır. Bu maddeleri, yapraklarda bulunan klorofil yardımı ile güneşten aldıkları enerji sayesinde, havadan solunum yolu ile aldıkları karbondioksitle birleştirerek, önce büyüme ve gelişmeleri için gerekli şeker, nişasta ve benzeri organik maddeleri, sonra tuzların devreye girmesiyle vücutları için gerekli diğer maddeleri oluşturur. Bitkilerdeki bu fabrikasyon olayına karbonhidrat özümlemesi fotosentez adı verilir. Bu yüzden yeşil bitkilerin beslenmesinde şeker, nişasta gibi karbonhidrat içeren maddelerin bulunmasına gerek yoktur. Mantarın beslenme şekli yeşil bitkilerden farklıdır. Mantar hücrelerinde klorofil bulunmadığından, yeşil bitkilerde olduğu gibi karbon özümlemesi yapılmaz. Yapılarının oluşumu için gerekli bu maddelerin dışarıdan alınması zorunluluğu vardır.

 

Bu yüzden de mantarın besi ortamında, öncelikle karbonhidrat kökenli maddelere yer verilir. Bizim yetiştirmekte olduğumuz mantar türleri çürümüş veya çürümeye başlamış organik materyaller üzerinde yaşar. Kültür mantarcılığının ekonomik şekilde yapılabilmesi için, mantarın üretileceği ortamın nasıl bir ortam olacağının, bu ortamın nasıl bir ortam olacağının, bu ortamın hangi maddelerden, ne oranlarda karıştırılarak meydana geleceğinin ve bu ortamın nasıl hazırlanacağının bilinmesi gerekir. Mantarın üzerinde üretildiği ortama kompost adı verilir.

 

Kompostun yapılması mantar üretiminin en can alıcı noktasıdır. Kompost yapımında yapılacak bir hatanın düzeltilmesi oldukça zordur. Bozuk hazırlanmış bir kompost üzerinde çoğu kez mantar miselleri gelişemez. Bazı küçük hatalar, üretim yapılmasına izin verse bile, alınan ürün miktarı çok az olur. Bu ürün miktarı, mantarın üretimi için yapılan giderleri karşılamaz. Mantar üretiminin başlangıcında at gübresi yalnız başına kullanılmıştır. Ancak mantar üretimi üzerinde yapılan araştırmalar, at gübresinin yalnız başına kullanımının yeterli olmadığını ortaya koymuş ve ilerleyen yıllarda at gübresi içine değişik birçok ilave maddeler katılmıştır. Eskiden motorlu araçlar olmadığı için atın, taşıt ve çeki işlerinde çok kullanılması nedeniyle çok sayıda at yetiştirildiğinden, rahatlıkla at gübresi bulmaya olanak sağlamıştır.

 

Ayrıca mantar üreten işletme sayısında meydana gelen artış, eldeki mevcut at gübresini yetersiz hale getirmiştir. Yeni üretim materyali arayışları sonunda buğday, çavdar sapı gibi diğer organik kökenli maddelerin de mantar üretiminde yararlanılabileceği saptanmıştır. Böylece eskiden kullanımda fazlaca yer alan at gübresi, bulunduğunda en iyi mantar üretim ortamı kabul edilerek, buna doğal materyal gözü ile bakılmış ve daha sonra kullanıma giren maddelere yanlış olmakla beraber sentetik materyal adı verilmiştir. Günümüzde bu ayrım önemini yitirmiştir. Halen mantar üretiminde yararlanılan maddeleri aşağıdaki şekilde gruplayabiliriz;

 

Birinci gruplama şekli:

A.Temel maddeler aa. Hayvan gübresi (Doğal materyal olarak, at, eşek, inek, koyun ve domuz gübresi)

ab. Saplar( Sentetik materyal olarak, buğday, çavdar, çeltik, ay çiçeği, pamuk, susam, mısır sapı)

 

İkinci gruplama şekli:

B. Katkı maddeleri

A. Organik maddeler

aa. Hayvansal kökenli organik maddeler (Tavuk, güvercin, koyun, sığır, domuz gübreleri, kan ve kemik unu, mezbaha atıkları vb.) ab. Bitkisel kökenli organik maddeler( Pamuk küspesü, pancar küspesi, zeytin küspesi, malt artığı, pirinç kavuzları, fındık kabukları, değirmen artıkları, hint yağı tohumları, ağaç yongası, talaş, kepek, şeker kamışı sapları, mısır koçanı, pamuk sapları, lahana, karnabahar, fasulye, bezelye vb. artıkları)

 

B. İnorganik maddeler ba. Azotlu maddeler bb. Fosforlu maddeler bc. Potasyumlu maddeler bd. Diğer mineral maddeler

 

C. Tampon maddeler Kireç, alçı, mermer tozu

 

Kompost Karışımına Giren Maddeler ve Özellikleri

Kompost karışımına giren yukarıdaki maddelerden ülkemiz için şu anda önemli olan bir kaçının özelliklerini sırayla inceleyelim. a. At gübresi: Bulunduğu zaman beğenilerek kullanılan bir maddedir. At gübresi dışkı, sıv, yataklık samandan ibarettir. Sıvı miktarı %60-65, kuru madde miktarı ise %35-40’tır. Kuru maddenin %90’nı yataklık, %10’u dışkı kısmı oluşturur. Dışkı ve sıvı kısımda oldukça zengin besin maddeleri vardır. Özellikle azot, bunun dışında değişik mineral maddeleri, vitaminleri, enzimleri taşır. Ayrıca ortamın fermantasyonunu sağlayacak mikroorganizmalar bulunur.

 

At gübresi içindeki maddeler, mantar büyümesi için gerekli ve yeterli olduğundan, içine herhangi bir katkı maddesi ilave etmeden de mantar yetiştiriciliğinde kullanılabilir. Ancak günümüzde metrekareden alınan ürün miktarı ne kadar arttırılırsa, yapılan yüksek yatırım o kadar rahat karşılandığından, at gübresi içine katkı maddelerinin konulması verim ve kaliteyi o derecede arttırmaktadır. At gübresinin kullanılmasında dikkat edilecek bazı noktalar vardır. Atın yediği yemlerin bileşimi altına serilen yataklığın durumu besin maddesi üzerinde etkilidir. Atlar günlük 3-6 kg yulaf, arpa gibi kuvvetli yemlerle besleniyor, ayrıca yeme 5-10 kg kuru ot karıştırılıyor ve altına buğday veya çavdar sapından yataklık ediyorsa, bu at gübresi kıymetli bir malzemedir. Bu bakımdan yarış atlarının gübreleri daha çok tercih olunur.

 

Ancak yarış atlarının sağlıklı kalması için veya hastalandıklarında tedavi amacıyla kullanılan bazı ilaç ve hormon gibi artıklar gübre içine karışacak olursa, bunların mantar misellerinin gelişmesine kısıtlayıcı etkisi söz konusu olabilir. Atların fazla yeşil yem, pancar parçaları ile beslenmesi, at gübresinin değerini mantar üretimi açısından düşürür. Yine bu gübrelerle yapılmış mantar yetiştirme ortamlarında beyaz alçı, kahverengi alçı hastalıklarının çıkmasına ve zarar yapmasına sebep olabilir. Genellikle çiftliklerden alınan at gübrelerinde bu durum daha sık görülebilir. Altlık materyali, her at için günlük 3-6 kg civarındadır. Bu miktarın 3 kg’ın altına düşmemesi gerekir. Altlık ile beraber dışkı miktarı günlük 6-10 kg bulur. Kullanılacak at gübresi mümkün olduğu kadar taze olmalıdır.

 

Dört haftadan eski gübresi özelliğini büyük ölçüde kaybetmektedir. Gübreyi uzun süre bekletmek zorunluluğu varsa, gübre ince tabaka halinde yığılmalı ve hemen kurutulmalıdır. Böylece gübrede fermantasyon işlemi durdurulduğundan, özelliklerinin kaybolması önlenmiş olur. Tekrar kullanılmak istendiğinde yeniden ıslatılır. Eğer günlük gübre miktarı yeterli değilse, düzgün bir yerde yığın yapılmalıdır. Gelen gübreler üst üste atılmalı ve kullanımdan önce güzelce karıştırılıp, bir örnek hale getirilmelidir. Böylece farklı günlerde gelen ve farklı özellikler gösteren gübrenin benzer yapıya kavuşturulması sağlanır. Bu işlem yapılmaz ise, ileride fermantasyon, pastörizasyon ve kompostun olgunlaştırılması düzgün yapılamaz, değişken özellik gösteren kompost yüzünden, üretim odalarının bazı yerinde iyi, bazı yerinde düşük verim meydana gelir. b. İnek, domuz ve koyun gübresi: Bu gübreler mantar üretiminde oldukça az kullanılır.

 

Bunun nedeni, yapılarının mantar üretimine tam uygun olmamasıdır. Daha çok at gübresine veya sana karıştırılarak, kompost içinde katkı maddesi gibi görev alır. Domuz ve inek gübresi sulu ve içinde dışkı kısmı fazla olan soğuk gübrelerdir. Bu bakımdan kompost yaparken dikkatli davranmak gerekir. Fazla su ve kompakt yapı, yığında hemen anaerob koşulların meydana gelmesine neden olur. Fermantasyon mantar içi istenen düzeyin dışına çıkar ve bu kompost mantar üretiminde kullanılmaz. Kötü özellikleri sap ilave ederek düzeltilebilir. c. Sentetik materyal: Genelde at gübresinin özellikleri ve içinde bulunan maddeler dikkate alınarak sentetik materyalin karışımı yapılmaya çalışılır. Buna en uygun materyal tahıl saplarıdır. Fakat her türlü sap, mantar üretimine elverişli değildir. En fazla buğday, çavdar ve pirinç sapları kullanılır. Çünkü bu materyallerin I. Fermantasyon sırasında yapıları çabuk bozulmaz kaba yapıları ilerde kompostun sıkışıp havasız hale gelmesini önler. Halbuki arpa ve yulaf samanı çabuk parçalanarak, küçük parçalara ayrılır, sıkışır, havasız kalır ve I. Fermantasyonun istenen şekilde cereyan etmesini engeller.

 

Yine bu materyallerden yapılmış komposttaki besin maddeleri mantar üretimi sırasında çabuk bittiğinden, verim az ve hasat zamanı kısa olur. Dış ülkelerde, özellikle uzak doğuda çeltik üretimi fazla olduğundan, çeltik saplarının öncelikle değerlendirilmesi düşünülür. Ancak çeltik saplarının fermantasyonu daha uzun sürede meydana gelir. Kompost daha sıkışık yapıdadır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda birçok bitki materyalinin kompost yapılmasında kullanılabileceği ortaya konulmuştur. Nitekim ana materyal olmasa bile ayçiçeği; mısır sap ve koçanları; pamuk ve susamın gövde, dal, yaprak, çiçek koza kalıntıları; çavdar ve çeltik sapları ile belirli oranlarla karıştırılabilir. Lignin, selüloz ve hemiselüloz sapların en önemli kısımlarıdır. Bu maddeler hücre duvarları içinde yer alır. I. Fermantasyon sırasında bu maddeler parçalanır ve ilerde mantarın besin maddesi kaynağını oluşturur. Bu bakımdan mantar kompostunda bir bitki materyaline yer verirken, onun yapısı ve içerdiği maddelerin bilinmesi gerekir.

 

MANTAR HASTALIKLARI VE DANIŞMANLIK

  1. Kuru Kabarcık Hastalığı
  2. Yaş Kabarcık Hastalığı
  3. Örümcek Ağı Küfü
  4. Bakteriyel Leke Hastalığı
  5. Sinekle Mücadele








İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? [9 Adımda En Verimli Üretim]

İstiridye mantarı yetiştiriciliği ile para kazanma konusunda birçok kişinin aklında soru olduğunu biliyorum. Bu sorulara yanıt vermek amacıyla bu yazıyı yazmaya karar verdim. Baştan söyleyeyim bu kadar çok sorulmasının başlıca nedeni, çok karlı bir iş fikri olmasından kaynaklıdır. Öncelikle istiridye mantarı nedir ve istiridye mantarı nasıl yapılır bir bakalım.

İstiridye mantarı, Pleurotaceae ailesinde yer alan ve yenilebilen bir mantar türüdür. Bu familyada ismi latince Pleurotus ostreatus ve Pleurotus pulmonarius olarak nitelendirilir. İstiridye olarak adlandırılmasının sebebi ise kafasının istiridyeye benzemesindendir. Kavak ve kayın mantarı olarak da bilinir. Kavak ağaçları altında yetişmesinden dolayı bu ismi almıştır.

Yöreden yöreye ya da bölgeden bölgeye ismi değişebilir. Yetiştirilmesi ise kolaydır. Kısa sürede de ürün vermeye başladığı için de para kazandırır. Ülkemizde de pek çok mantar üreticisi bulunmakta. Peki istiridye mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır?

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

İstiridye mantarı yetiştiriciliği yapmak isteyenler için bu mantarı nasıl yetiştirebileceklerini ve nasıl para kazanabileceklerini göstereceğim. Öncelikle istiridye mantarı nasıl yetişir diye soruyorsanız bu işe ilgilisiniz demektir. Eğer yazımı dikkatli okuyup adımları doğru şekilde uygularsanız istiridye mantarı yetiştirme konusunda tüm bilgilere sahip olursunuz.

İstiridye mantarı üretimi yapılabilmesi için serin, nemli ve oksijeni bol bir ortam gerekmektedir. Bu da genellikle kavak ve kayın ağaçlarının dibinde olmakta. Sıcaklık, nem, karbondioksit ve ışık gibi değişimlere uyum sağlayabilen bu mantarın üretimi kolaydır.

İstiridye mantarı faydaları neler? Tadının güzelliği yanında bu mantar, kolesterol seviyesini düşürür. Aynı zamanda demir, protein ve potasyum bakımından zengindir. Böylece sağlığa yararlı olarak gösterilmektedir. Bu yüzden üretimi önemlidir. Peki istiridye mantarı nasıl üretilir?

Evde İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği

istiridye mantarı yetiştiriciliğiHem kışın hem de yazın istiridye mantarı yetiştirme yöntemlerini sizlere aşağıda adım adım vermek istiyorum.

1. Gerekli Olan Malzemelerin Temini

  • Mantarların yetişeceği tahıl sapları (7-10 cm en ideal boyutlar)
  • Tahıl saplarını ıslatmak için leğen ya da kova
  • Sapları koymak için çuval veya poşet
  • Toplanılan tahıl saplarının ağzını kapatmak için lastik
  • Tahıl saplarını pastorize etmek için büyük bir varil
  • Kirliliği temizlemek ve filtrelemek için pamuk
  • Çuvalların bidondan çıkmamasını sağlamak için demir levha
  • Bidonu ısıtmak için ocak ve tüp
  • Mantar ekilecek alanı temizlemek için çamaşır suyu ve sprey
  • Ekme esnasında kullanılacak kaşık, eldiven, temiz bez ve maske
  • Odanın içine çok ışık girmemesi için perde
  • İstiridye mantarı tohumu (yumurtası)
  • Nemi artırmak için su sistemi (su spreyi ile halledilebilir)
  • Ortam sıcaklığını kontrol edebilmek için termometre

Yukarıdaki malzemeler istiridye mantarı yetiştirme için gerekli olan malzemelerdir. Çok maliyeti olacağını düşünmüyorum.

2. Tahıl Saplarını Çuvala Yerleştirme

istiridye mantarı üretimiMantarın yetişmesi için gerekli olan alanı yaratmanız gerekiyor. Bunu yapmak için de tahıl saplarını kullanacaksınız. Tahıl sapları için de ister buğday sapı isterse arpa sapı kullanabilirsiniz. Bu sapların ideal boyutları 5-10 santimetre arasıdır.

Düşündüğünüz üretim miktarına göre de bu samanları temin etmelisiniz. Temin ettikten sonra hazırlama işlemine geçebiliriz.

Saman saplarını leğen ya da kovalarda ıslatıyoruz. Üzerlerine su doldurup en az 24 saat boyunca bekletiyoruz. 24 saat geçtikten sonra samanların suyunu boşaltıp, iyice süzüyoruz. Süzülen samanları da önceden almış olduğunuz poşet ya da çuvallara dolduruyoruz. Poşet ya da çuvalın 5 kilogram alacak seviyede olmasına dikkat edin.

Daha pastörizasyon işlemine geçiyoruz.

3. Pastörizasyon

mantar pastörizasyonuSamanları poşetledikten sonra sıra geldi bu samanları pastörize etmeye. Bunun için daha önceden temin etmiş olduğunuz varili kullanacağız. Varilin içine saman dolu poşetleri dolduruyoruz.

İçine poşetleri doldurduğumuz varile yaklaşık 40-45 litre su koyuyoruz. Varilin dibine de bir şeyler koyup, poşetlerin su üstünde olmalarını sağlayın. Bu şekilde yaptıktan sonra varilin ağzını kapatın.

Varilin altına önceden hazırlamış olduğunuz ocak sistemini kurun. Sistem kurulunca ateşi yakın ve 60 dakika boyunca ateşi verin. Buharın en üstteki poşetlere ulaşması, 30 dakika sürecektir en az.

60 dakikalık ısıtma işleminde su 90-95 dereceye kadar ısınacaktır. 60 dakika sonunda ocağı kapatın ve varilin soğumasını bekleyin. Varil soğuyunca da içindeki poşetleri, mantar üreteceğiniz yere götürün.

Pastörize işlemi böylece tamamlanmış olacak.

4. İstiridye Mantarı Üretimi İçin Ortamı Hazırlama

Mantarın yetiştirme ortamının düzgün ayarlanması çok önemli. Çünkü burada yetişecek ve ortamın durumuna göre verimliliği değişecektir. Peki ortam nasıl olmalı?

Temiz ve az ışıklı (loş ışıklı) olmalı. Burada güneş olacak fakat güneş ışığının az girmesi lazım. Eğer odaya çok ışık giriyorsa, perde ile kapatılabilir. Odada nemin de dengeli olması gerekiyor. Plastik kaplamalarla nem dengesi sağlanabilir. Ayrıca hava akışı da sağlanmalı. Bunun için vantilatör kullanılabilir.

Nemin korunması ve dengelenmesi çok önemli. Eğer bu sağlanırsa küfler, yosunlar ve böceklerden korunmuş olunur.

Tüm bunları sağladıktan sonra odanın temizlenmesi gerekiyor. Bunun için de %5 oranında çamaşır suyu ile odanın her köşesi ve duvarları temizlenmelidir.

İstiridye mantarı yetiştime ortamında havanın sıcaklığı da çok önemlidir. Kış cinsinin ve yaz cinsinin istediği sıcaklıklar da farklıdır. Mesela kış cinsi pleurotus ostreatus, 10 – 24 derece gibi bir sıcaklık isterken, yaz cinsi pleurotus pulmonarius, 10 – 30 derece sıcaklık istemektedir.

Bu sıcaklıklara dikkat etmek mantarın verimi açısından çok önemli. Aksi halde istenilen verim alınamayabilir.

5. Mantarın Aşılanması

istiridye mantarı nasıl üretilirİstiridye mantarı nasıl üretilir sorununa cevap verirken kullanabileceğimiz önemli kısımlardan birisi de aşılama kısmı. Aşılama yapmak için istiridye mantarı tohumu almanız gerekecek. Tohumu satan dükkanlarda bulabilirsiniz. Tabi üretebiliyorsanız sıkıntı yok.

Aşılama işleminde temizlik çok önemli. Bunun için aşılama işlemi öncesi temizlik yapmak gerekiyor. Buna duş almaktan başlayabilirsiniz. Duşunuzu aldıktan sonra temiz elbiseler giyip, ellerinizi de antibakteriyel sabunla yıkayın.

Daha sonra elinize eldiven, saçınıza saç bone ve yüzünüze maske takın. Gerekli önlemleri aldıktan sonra poşetleri açın ve içerisine tohumları steril bir kaşık yardımıyla yerleştirin. Ne kadar çok tohum koyarsanız o kadar çok ürün alırsınız. Fakat önerileni 1 litrelik tohumu 10 poşete dağıtmaktır.

Tohumları poşete koyduktan sonra iyice karıştırın. Tohumlar her yere yayılsın.

Tüm poşetlere tohumları yerleştirdikten sonra poşetlerin ağzını lastikle kapatın. Ağız kısmından hava almasın ve böcekler girmesin diye pamukla ağız kısmını tıkayın.

6. Üreme İşleminin Başlaması

Evde istiridye mantarı yetiştiriciliği yapanlar da dahil olmak üzere bu üretimde belirli süre beklenmesi gerekiyor. Çünkü mantarlar, kuluçkaya yatacak ve üreyecekler. Bir süre sonra mantarlar ufak ufak çıkmaya başlayacak.

Tüm poşette mantarlar çıkmaya başladığında baş verme süreci sona erecek. Peki bu süreç ne kadar sürecek?

Kış türü olan pleurotus ostreatus mantarında, 24 derece sıcaklıkta 2 ila 3 hafta sürecektir. Yaz türü olan pleurotus pulmonarius mantarında 28-30 derece sıcaklıkta bu süreç 1-2 hafta sürecektir.

Kuluçka döneminde ışıktan çok temiz hava önemlidir. Bu yüzden hava sirkülasyonunu iyi sağlamanız gerekiyor.

7. Poşetlerin Kontrol Edilmesi

Mantarları yetiştireceğiniz poşetlerin sık sık kontrol edilmesi gerekir. Çünkü küflenebilir ya da böceklenebilir.

Genelde saplar poşet içerisindeyken fare ve böcek olmaz fakat çeşitli haşereler olabilir. Bu yüzden önceden tedbir almalısınız. İçeriye fare, böcek ve haşerelerin girmemesi için önlem almalısınız. Yerde veya kapı pencelerde kaçak var mı diye kontrol edip, delikleri kapatabilirsiniz.

Poşetlerin içinde siyah küfler oluşmaya başlamışsa sterilizenin düzgün yapılmadığı anlamına gelir. Mantar saplarında fizlizlerin oluşması da aynı şekilde yetersiz sterilizenin göstergesidir.

Poşetler kontrol edilirken küflenmiş ya da bozulmuş poşetlere rastlarsanız onları atmalısınız. Çünkü diğerlerinin bozulmasına da sebep olabilirler. Hepsinin bozulması yerine bir kısmının bozulması daha iyidir.

Poşetleri kontrol ederken kolonilerin kurulması tamamlandıktan sonra meyve verme işlemleri başlayacaktır.

8. Baş Vermeyi Kolaylaştırma ve Hızlandırma

Mantarlar bir süre sonra baş vermeye başlayacak ve alt tabakanın çıkarılması gerekecek. Bu durumda odanın nemini dengede tutmak gerekiyor. Bunun için de spreyle odayı ara sıra ıslatmak gerekiyor.

Direk olarak mantarların üzerine sıkmadan günde 2-3 kez 5 litre suyu bitirecek şekilde ıslatmanız çok iyi olur. Ayrıca zemini ıslatabilirsiniz ya da bir kabın içine su bırakabilirsiniz.

Nem oranının %95-100 civarlarında olması gerekir. Aksi halde mantarlarda kurumalar olabilir. Karbondioksite de dikkat edilmesi geriyor onun için oda spreyle ıslanmadan önce güzelce havalandırılmalı.

Odanın sıcaklığını iyi ayarlamak, baş vermeyi hızlandıracak etkenlerdendir. Kış türü için 10-15 derece, yaz türü için 10-30 derece sıcaklık idealdir.

İstiridye mantarı üretimi yaparken bu aşamada ilk mantarların kuruduğunu görebilirsiniz. Fakat korkmayın nem oranı arttıkça onlar da tekrar canlanacaktır.

Tekrar söyleyeyim küflü bir poşet görürseniz onu mutlaka atın ve bulunduğu yeri temizleyin. Aksi halde diğerleri de etkilenecektir.

9. Mantarları Hasat Etme

İstiridye mantarı meyve vermeye başlayınca nem oranını önemsememeye başlamayın. Yine nem olmalıdır. Ayrıca odaya su sıkmadan önce yine oda havalandırmalıdır. Fakat hava sıcaklığı biraz daha yüksek olsa bile mantarlara zarar vermez. Siz her ihtimale karşı tedbirli olmaya çalışın.

Hava sıcaklığı ile ilgili gereken dereceleri daha önce vermiştim yine söyleyeyim. Kış türü için 10-20 derece. Yaz türü için de 16-28 derece, hasat dönemi için idealdir.

Meyvelerin olgunlaştığını gördüğünüzde hasat etmeye başlayabilirsiniz. Bazı mantarlar geç büyüyeceği için onları birkaç hafta daha bekleyebilirsiniz. Fakat ermeye başlayan mantarları toplamanızı tavsiye ederim. Çünkü mantar erginleştikten sonra kurumaya ve sararmaya başlar. İstiridye mantarı sararması sorunuyla karşılaşmamak için zamanında toplanması gerekir.

Peki hasat yaparken nelere dikkat edilmeli? Öncelikle mantarı poşetten çıkarırken kökünün sağlam şekilde tutulması ve çekilmesi gerekir. Bunun dışında mantar saplarındaki küfleri poşetin içine dökmelisiniz. Böylece poşette kalan mantarlar daha hızlı büyür.

Eğer ürettiğiniz mantarların sapları uzun ama başları küçükse, bu mantarların yeteri kadar ışık almadığını ve karbondioksitin fazla olduğunu gösterir. Bu yüzden kalan mantarların daha verimli olması için havalandırma işleminin ve ışığın çözülmesi gerekir.

İstiridye mantarı yetiştiriciliği böyle yapılmaktadır. Yukarıda size verdiğim adımları dikkatli şekilde uygularsanız, verimli bir üretim gerçekleştirebilirsiniz.

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği İle İlgili Merak Edilen Sorular

Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin aklına gelebilecek soruların yanıtlarını aşağıda vereceğim. Eğer kafanıza takılan başla sorular varsa aşağıda bulunan yorum kısmından bana sorabilirsiniz.

İstiridye Mantarı Nasıl Üretilir?

İstiridye mantar nasıl yetiştirilir sorusuna cevap olarak bu iş için özel izolasyonlu seraları veya çadırları kullanmanız gerekir. Mantar üretim yerlerinde istiridye mantarı kuluçka dönemi havalandırma, nemlendirme, aydınlatma gibi önemli dış faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Kısaca mantar için doğal ortam oluşturulmalıdır.

İstiridye Mantarı Kompostu Nasıl Olmalı?

İstiridye mantarı kompostu nedir? Mantarın yetişeceği toprağa kompost denir. Bu kompost, içinde ağaç ve bitki artıklarının olduğu nemli bir ortamdır. Ayrıca selüloz da burada çoktur. Zaten mantarın ana besini selülozdur.

Mantar üretmek için kompost üretilmesi gerekir. Mantar üretme aşamalarında anlattığım üzere kompostta tahıl sapları ve pamuk kullanılır. Ek olarak da kavak ya da kayın ağacı talaşı atılabilir.

Kompostun kalitesini içinde bulunan kuru madde ve misel arttırır. Tabi bunun oranı da önemlidir. Bir kompostta %50 kuru madde, %5 misel ve %45 oranında su bulunmalıdır.

Kompostun ph değeri 5,5 – 6,5 gibi olmalıdır. Eğer istenilen ph yoksa, alçı ve kireç kullanılarak bu değerler elde edilebilir.

Kompost, elle sıkıldığında su akmayacak ama ıslak seviyedeyse idealdir. Çok ıslaksa ya da kuruysa iyi değildir.

İstiridye Mantarı Hangi Sıcaklık, Nem ve Aydınlık Değerlerinde Yetişir?

İstiridye mantarı farklı dönemlerde farklı nem ve sıcaklığı ister. Yani kuluçka döneminde farklı, hasat döneminde farklı. Bu yüzden mantarın yetiştirileceği ortamın kontrol edilebiliyor olması gerekir.

Kuluçka döneminde ideal sıcaklık 25-30 derece olmalı ve nem %70 oranında olmalı. Eğer bu şartlar sağlanırsa mantarlar 15. Günden itibaren çıkmaya başlar.

Kompost poşetlerinin içine oksijen girmesi gerekir. Bu yüzden 10. günden sonra poşetlere delikler açılmalıdır. Böylece mantarlar büyümeye başlar. Çünkü bu mantarlar oksijene çok ihtiyaç duyarlar.

Kuluçka dönemi bittikten sonra sıcaklık ve nem değişmelidir. Oda sıcaklığı 12-17 derece ve nem oranı %80 civarında olmalıdır. Ayrıca günde 6-7 saat beyaz ışık görmelidir. Bunu da beyaz foresan ile sağlayabilirsiniz.

Odanın nemini ayarlamak için su kabına su bırakılabilir ve odaya sprey gibi bir şeyle aralıklarla su sıkılabilir. Günden en az 3-4 kez 4-5 litre su sıkılmalıdır. Aksi halde nem oranı istendiği gibi olmayacağı için mantarların yetişmesinde sıkıntı olabilir.

İstiridye Mantarı Havalandırması Nasıl Olur?

Oksijenin mantar üretimi için çok önemli olduğunu söylemiştim. Onun için devamlı havalandırma yapılması gerekiyor. Özellikle su sıkma işleminden önce ortam iyice havalandırılmalıdır.

Havalandırma işlemi için net zaman vermek kolay değildir. Diğer şartlara da bağlı olduğu için mantarın yapısına bakarak havalandırmaya karar verilmeli.

Eğer mantarın yapraklarının kenarları yukarı doğru ise ve mantarın sapı uzunsa oksijen yetersiz kalmış demektir.

Havalandırma neden önemli? Çünkü mantarlar havaya sporlarını bırakırlar. Bu sporlar, istiridye mantarının tohumlarıdır ve saatte yaklaşık 4 milyon adet spor havaya bırakılır. Havaya salınan sporlar, oksijeni azaltırlar.

Havadaki oksijen oranını artırmak için de düzenli olarak havalandırma yapılması gerekmekte.

Havalandırma yaparken havanın direk mantarların üstüne gelmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde mantarlar kuruyabilir.

İstiridye Mantarı Ne Zaman Toplanır?

Mantarın yeterli erginliğe ulaştığını düşündüğünüzde toplayabilirsiniz. Fakat genel olarak önerilen 10-20 santimetre büyüklüğe ulaştığında toplanmasıdır. Bu büyüklüklerden daha fazla büyümesi önerilmez. Çünkü diğer mantarların büyümesini de etkileyebilir.

Mantar hasatı yapmak için 3 dönem bulunmaktadır. İlk dönem, kuluçka dönemi bittikten 5-6 gün sonraki dönemdir. Bu dönemde 10 gün içinde mantarları toplayabilirsiniz. İlk dönemde mantarların yaklaşık %40’lık bölümü toplanacaktır.

İlk dönemden sonra 10 gün beklemelisiniz. Bu bekleme sürecinde hava sıcaklığını birkaç derece artırabilirsiniz. Bekleme sürecinden sonra mantarlar çıkar ve 10 gün boyunca bu mantarlar toplanabilir. Bu dönemde toplamda toplayacağınız mantarın yaklaşık %20’sini toplayabilirsiniz.

Üçüncü dönemden önce yaklaşık 15 gün beklenmelidir. Son kalan mantarlar biraz daha yavaş büyür. Bu yüzden 1 ay içerisinde kalan mantarlar toplanabilir.

Odadaki sıcaklık fazla olursa mantarın rengi sarımsı olur ve kurumaya başlar. Bu yüzden sıcaklığa çok dikkat edin.

İstiridye Mantarı Verim Oranı Nasıl Hesaplanır?

Mantar üretiminden elde edilecek verim, komposta, sıcaklık, nem ve havalandırma değerlerine bağlıdır. Tüm bunları ideal şekilde yapabilirseniz, verimlilik oranınız yükselir.

Genel olarak verim oranı, kullanılan kompostun ağırlığının %30’u kadar olmaktadır. Daha fazla değer verenler de bulunmakta ancak pek gerçeklik payı yok. Araştırmalarda en uygun şartlar sağlandığında bile verim oranı %40’ın üzerine geçmemiştir.

Eğer istiridye mantarı yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız, verim oranı düşük olarak hesaplamalısınız. Maliyetlerinizi de buna göre planlamalısınız. Yeni üretime başlayanlar genellikle %25 gibi bir verimlilik elde edebiliyorlar. Çünkü gerekli değerleri tam olarak sağlayamayabiliyorlar. Tabi ki ilerleyen zamanlarda bu oran daha da artıyor.

Veri moranı hesaplamayı örnekle açıklayayım. 1 ton yani 1000 kilo kompost yaptığınızda ve %25 verim aldığınızda yaklaşık 250 kilogram mantar üretmiş olacaksınız. Bu mantarların %40’ını ilk dönemde yani 100 kilosunu ilk dönemde, %20’sini yani 50 kilosunu ikinci dönemde, kalan %40’ını yani 100 kilosunu ise üçüncü dönemde üretmiş olacaksınız.

İstiridye Mantarı Nasıl Satılır?

İstiridye mantarı yetiştiriciliği yapmaya karar verdikten sonra mantarları nerede satacağınızı da bulmalısınız. Çünkü mantarların 1 gün içinde satılması gerekiyor.

Mantarlar 10 santimetre olduğunda toplanmaya başlanır ve 2 gün içerisinde toplanması önerilir. Ardından 1 gün içinde satılması gerekir. Aksi halde ağırlığını kaybetmeye başlayacaktır.

Mantar, 3-4 saatte ağırlığının %10’unu kaybeder. Yani 10 kiloluk bir mantar, 3-4 saat sonra 9 kilo gelecektir. Bu yüzden karınız azalacaktır.

İstiridye mantarı fiyatı 2019 yılında pazarda ve marketlerde 15-20 TL civarında. Üretici olarak toptancılara 8-10 TL arasına bu mantarı satabilirsiniz. Eğer direk müşteriye satmak isterseniz, çeşitli yerlerde istiridye mantarı pazarı açıp satışa çıkarabilirsiniz. Fakat 1 gün içinde elinizdeki malı çıkarmaya çalışmalısınız.

İstiridye mantarı nasıl üretilir tüm detayları ile anlattım. Kuzu göbeği mantarı nasıl yetiştirilir yazımdan da kuzu göbeği ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz.










İSTİRİDYE MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ 

Hazırlayan Prof. Dr. Saadet BÜYÜKALACA Doç. Dr. Hatıra TAŞKIN Öğr. Gör. Gökhan BAKTEMUR Kayın Mantarı Kayın Mantarı (Pleurotus spp.) türleri, dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra, en çok üretilen ve tüketilen mantar türleridir. Çok lezzetli olan bu mantara ülkemizde ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Yetiştirilmesi beyaz mantarlara nazaran kolay, yatırım maliyetleri ise daha azdır. Kayın mantarı lezzetli ve protein içeriği yüksek bir mantardır. Çin, Japonya gibi uzak doğu ülkelerinde uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılmakta olup, günümüzde Amerika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyada yetiştiriciliği hızla artmaktadır. Beyaz şapkalı kültür mantarından sonra en fazla yetiştirilen mantar türüdür. Ülkemizde de yetiştiriciliği hızla artmaktadır. 

Doğada ölü bitki artıkları üzerinde saprofit, canlı bitkilerde parazit olarak yaşayan Pleurotus spp. türleri 1900’lü yıllarda kültüre alınmaya başlanmıştır.





YASAL UYARI

HER HAKKI SAKLIDIR. 

ESER ZİRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ' E AİTTİR 

İZİNSİZ KOPYALANAMAZ VE ÇOĞALTILAMAZ, TELİF HAKKI İÇEREN MATERYALDİR, ALINTI YAPILAMAZ. 

KURALLARA UYMAYANLAR HUKUKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ VE MESULİYETLERİ ÜZERLERİNE ALMIŞ VE KABUL ETMİŞ OLURLAR. 


PDF MULTİMEDYA E-KİTAP EĞİTİM SETİ OLARAK GÖNDERİLEN BU ESER HAKKINDA HİÇ BİR KİMSE HAK İDDAA EDEMEZ. 

BU ESER EĞİTİM AMAÇLI HAZIRLANMIŞTIR. 

TARAFINIZA ÜCRETSİZ KARGO İLE SMS MESAJ VERİ TABANINDA GÖNDERİLECEKTİR. GELEN SMS KISA MESAJ İÇERİĞİNDE BULUNAN LİNK ÜZERİNDEN E-KİTAP İÇERİĞİNİZE HIZLI ERİŞİM SAĞLAYABİLİRSİNİZ.


BU ESERİN TÜM HAKLARININ SAHİBİ 


ZİRAAT MÜHENDİSİ ÜNVANLI VOLKAN TEMİZ'DİR. 

ESER SAHİBİNİN HAZIRLAMIŞ OLDUĞU VİDEO EĞİTİMLERİ VE YAZILI BİLİMSEL MAKALE VE  

METNİ KÖTÜ DURUMA DÜŞÜRECEK VE KOPYALAMA, SAHTE EVRAK DÜZENLEME, KAÇAK BASKI YAPMA, KOPYALAYIP KORSAN BASKI YAPMA V.B.

PAYLAŞMA İŞİ YAPANLAR KONUSUNDA MADDİ VE MANEVİ YÜKSEK MEBLAĞ TUTARINDA TAZMİNAT DAVASI AÇMA HAKKI TAMAMEN 

ZİRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ'E AİTTİR.  

KURALLARA UYMAYANLAR TESPİT EDİLDİĞİNDE ADALET BAKANLIĞININ İLGİLİ KURUMUNA İLGİLİ KANUN HÜKMÜNCE (SANAT ESERLERİNİN KORUNMASI VE TELİF HAKKI MADDESİ) GEREĞİNCE BAŞVURU YAPILACAKTIR. 

SUÇU İŞLEYEN KİŞİ VEYA KİŞİLERİN CEZA ALMALARI SAĞLANACAKTIR. 

BİLGİLERİNİZE ÖNEMLE ARZ OLUNUR.

Copyright © 2020 

Volkan Ziraat Mühendislik 

Danışmanlık Eğitim İLÇ. HİZ.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

Çok Önemli Yasal Resmi UYARIDIR!
ÇOK DEĞERLİ OKUYUCUMUZ,

BU SATIN ALMIŞ OLDUĞUNUZ ÜRÜN BİR ELEKTRONİK E-KİTAPTIR. SADECE E-KİTAP GÖNDERİMİ YAPILIR. 
BU ÜRÜNDEN ÇOKLU ÜRÜN ALIMI YAPMAYINIZ.
TEKLİ ÜRÜN SATIN ALINIZ. İlaç gönderimi yoktur. İLAÇ VEYA BAŞKA BİR ÜRÜN TALEBİNDE BULUNMAYINIZ. 
İlaç veya başka bir ürün zannederek lütfen ürünü satın almayınız.
Ürün ELEKTRONİK OLARAK E-kitap barındırmaktadır. Kopyalanabilir ve paylaşılabilir içerik olması ve barındırması nedeniyle satın alınmış olan E-kitap ürünü iptal edilemez.
İade edilemez. Bakanlıkca yayınlanmış olan FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) Kanun Numarası : 5846 Mevzuat gereğince
ve ELEKTRONİK E-KİTAP Sanat Eserleri Koruma Yasasına  ve TELİF HAKKI İÇEREN ÜRÜN kuralına göre satış sonrası hiçbir E-KİTAP ÜRÜNÜ İÇİN iptal, iade onayı verilmez.
SATIŞI YAPILMIŞ VE ÜRÜN TESLİMİ SMS MESAJ LİNKİ İLE TAMAMLANMIŞ OLAN HİÇBİR ÜRÜN İÇİN KESİNLİKLE PARA İADESİ OLMAZ, PARA İADESİ TALEBİNDE DE BULUNULAMAZ.
E-kitap içeriği özel olarak hazırlanmış videolu prodüksiyon içerir.
FİLM YAPIMI VE FİLM EDİTÖRÜ VOLKAN ZİRAAT ŞİRKETİDİR.
FİLMLERİN İÇERİĞİ TELİF HAKKI TAMAMEN VOLKAN ZİRAAT ŞİRKETİ'NİN SAHİBİ ZİRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ'E  AİTTİR.
TELİF HAKLARI YASASI GEREĞİ KANUNEN YASAL VİDEO FİLM İÇERİK OLMASI NEDENİ İLE,
ÜRÜN ODAKLI TANITIM VE EĞİTİM İÇERİKLERİ BARINDIRMASI NEDENİ İLE ,
HİÇBİR VİDEO SAHİBİNİN İZNİ DIŞINDA KULLANILAMAZ VE KOPYALANAMAZ AYRICA VERİ LİNKLERİ İZİNSİZ PAYLAŞILAMAZ. 
Bu nedenle ilanın açık ve net bir şekilde okunduğu , tarafımızca verilen beyanın ALICI tarafından iyice okunduğu,
ALICI tarafından beyanın eksiksiz tam olarak onaylandığı ve ALICI TARAFINDAN BEYANIN TAMAMEN kabul ettiği kesinlikle kabul edilmiş olur.
ALICI satıcıyı hiçbir şekilde telefon ile arayıp hakaret edemez, tehditte bulunamaz, küfür edemez, yazar aleyhinde kötü konuşamaz, rahatsız edemez.
Telefonda hiçbir şekilde arayarak yalan ve yanlış beyanda bulunamaz.
Satıcıyı telefon ile arayarak ALICI TEHDİT EDEMEZ. HAKARET VE TEHDİT ETMEK KANUNEN SUÇTUR. Tehdit suçu ise Türk Ceza Kanunu Maddesi. 106 hükmünde BELİRTİLMİŞTİR.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitabında “Kişilere Karşı. Suçlar”a dair ikinci kısmın sekizinci bölümünde “Şerefe Karşı Suçlar” başlığı altında belirtildiği gibi 1 YILDAN 2YILA KADAR HAPİS VEYA İDARİ PARA CEZASI VARDIR.
KİŞİSEL HAKLARA SALDIRI VE SOSYAL HAYATIN RENCİDE EDiLMESi, Şerefe karşı suçlar başlıklarında suç teşkili 
ANLAMI TAŞIR VE HEPSİ SUÇ TEŞKİL ETTİĞİNDEN SATIN ALINAN BU ÜRÜN İLE İLGİLİ TÜM HUKUKİ HAKLARI ZiRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ'E AİTTİR.
SAYIN; Ziraat Mühendisi Ünvanlı VOLKAN TEMİZ, TÜM OLUMSUZ HAKARET VE TEHDİT DURUMLARINDA
HUKUKİ HAKLARINI 2 ADET VEKALETLERİ BULUNAN AV. CENGİZ AYÖZEN VE
AV. BURAK ÖZDEMİR İSİMLİ AVUKATLARI İLE
BİRLİKTE  AYDIN CEZA MAHKEMELERİNDE SONUNA KADAR ARAYACAKTIR.
ANAYASANIN İLGİLİ KANUNU HÜKMÜ GEREĞİNCE BELİRTİLEN SUÇLARI İŞLEYEN KİŞİ VE KİŞİLER
AYDIN SULH CEZA HAKİMLİĞİ NE İHBAR EDİLEREK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAKTIR.
SUÇU İŞLEYEN TÜM KİŞİLERDEN MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI İLE MAHKEME DAVALARI İLE YÜKSEK CEZA ÜCRETLERİ TALEP EDİLECEKTİR.
TÜM CEZA DAVALARINDA TÜM MASRAFLAR SUÇU İŞLEYEN KİŞİYE AİT OLACAKTIR VE TÜM AVUKAT VE MAHKEME MASRAFLARI SUÇLU KİŞİDEN TAHSİL EDİLECEKTiR.

İŞ BU YASAL BEYAN RESMİ OLARAK VOLKAN ZİRAAT ŞİRKETİ VE MESHUL MÜDÜRÜ ZİRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ ARAYICILIĞI İLE YAPILMIŞTIR.
BU BEYANA UYMAYANLAR İLGİLİ KANUNUN İLGİLİ MADDESİ GEREĞİNCE YARGITAYA BAĞLI RESMİ KURUM OLAN AYDIN SULH VE CEZA HAKİMLİĞİNCE YÜRÜTÜLEN
YASAL KANUNDA YAZAN MADDELERE BAĞLI OLARAK İLGİLİ HAKİMLİKÇE CEZALANDIRILACAKTIR.
BU ÜRÜNÜ SATIN ALAN HER ALICI TARAFIMIZCA VERİLMİŞ OLAN BÜTÜN BU BEYANLARI VE EKİTAP VE KİTAP YAZARLARI SANATSAL ÜRÜN ESERLERİ İLE ALAKALI TÜM KANUNLARI
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE TÜRKİYE ANAYASA KANUNLARI GEREĞİNCE KABUL ETMEKTEDİR .
ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR. 
SABIR, BAŞARI, GÜVEN, KALİTE, 
İSTİKRAR,

YASAL UYARIDIR!
Volkan Ziraat ®MARKASI MARKA PATENTİ ALINMIŞ TESCİLLİ BİR MARKADIR.
E-KİTAP ŞEKLİNDE SİZE TESLİM EDİLECEK OLAN ÜRÜN MADDİ MANEVİ HER HAKKI SAKLIDIR.
E-KİTAP ŞEKLİNDE HAZIRLANMIŞ VE TARAFINIZA SUNULMUŞ OLAN ESER YAZAR ZİRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ' E AİTTİR,
ÜRÜN SATIN ALMANIZ SONRASINDA, TARAFINIZA E-KİTAP LİNKİ BARINDIRAN İÇERİK TELEFON NUMARANIZA KISA SMS MESAJI İLETİLİR
VEYA EMAİL ADRESİNİZE VERİ TABANI LİNKİ GÖNDERİLİR.

VERİ TABANI LİNKİNDEN E-KİTAP İÇERİĞİNİZİ GÜVENLE İNDİREBİLİRSİNİZ.
TELİF HAKKI İÇEREN BU ESER İZİNSİZ KOPYALANAMAZ VE ÇOĞALTILAMAZ, BU ESER TELİF HAKKI İÇEREN MATERYALLER BARINDIRIR.
ALINTI YAPILAMAZ. BU RESMİ KURALLARA UYMAYANLAR HUKUKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ VE MESULİYETLERİ ÜZERLERİNE ALMIŞ VE KABUL ETMİŞ OLURLAR.
BU E-KİTAP İÇERİKLİ ESER HAKKINDA HİÇ BİR KİMSE HAK İDDAA EDEMEZ. BU ESERİN TÜM HAKLARININ SAHİBİ ZİR. MÜH.VOLKAN TEMİZ'DİR. ESER SAHİBİNİ VE YAZILI METNİ KÖTÜ DURUMA DÜŞÜRECEK VE KOPYALAMA, SAHTE EVRAK DÜZENLEME, KAÇAK BASKI YAPMA KORSAN KOPYALAYIP PAYLAŞMA İŞİ YAPANLAR KONUSUNDA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇMA HAKKI TAMAMEN VOLKAN TEMİZ'E AİTTİR.

RESMİ KURALLARA UYMAYANLAR TESPİT EDİLDİĞİNDE ADALET BAKANLIĞININ İLGİLİ MAHKEMESİNE İLGİLİ BAŞVURULAR YAPILACAKTIR. SUÇU İŞLEYEN KİŞİ VEYA KİŞİLERİN İHBAR EDİLEREK CEZA ALMALARI VE YÜKSEK TAZMİNAT DAVASI CEZALARI ÖDEMELERİ SAĞLANACAKTIR.
VOLKAN ZİRAAT ŞİRKETİ'NİN RESMİ AVUKATI CENGİZ AYÖZEN'DİR. HUKUKİ UYUŞMAZLIKLARDA AVUKATIMIZ DEVREYE GİRECEK VE HUKUKİ AÇIDAN GEREKLİ OLAN HER TÜR GİRİŞİMİ YAPMAYA YETKİLİ OLACAKTIR.
BU ÜRÜNÜ SATIN ALAN KİŞİ VEYA KİŞİLER YAZILMIŞ OLAN BÜTÜN BU RESMİ MADDELERİ RESMEN KABUL ETMİŞ OLACAKLARDIR.
Copyright © 2020
Volkan Ziraat ® Mühendislik Danışmanlık
Eğitim İLÇ. HİZ. TİC. 

Tarım Bakanlığınca internette tarım ilacı satmak YASAKTIR.  E-kitap ve kitap ürünleri satışı serbesttir. Ürün  odaklı E-kitap içerikli ürünlerde Yasak uygulaması yoktur. Tüm hukuki haklarımız saklı kalmak koşulu ile resmi ekitap satış yetkimiz vardır. Ürün odaklı E-kitap satışlarımız olmaktadır. Kimseyi kandırma  niyetimiz yoktur.
İLAN İÇERİĞİNİ İYİCE OKUYUP SATIN ALMALISINIZ.
İyi günler Dileriz.

SAYGILARIMIZLA.

Copyright © 2021
Volkan Ziraat ® Mühendislik Danışmanlık Eğitim İLÇ. HİZ. TİC. 


























İÇİNDEKİLER

GİRİŞ

KONUYA GENEL BAKIŞ

KİTAP KAPAĞI


1.BASF STOMP EXTRA OT İLACI TANITIMI, FUSİLADE FORTE OT İLACI NEDİR NASIL KULLANILIR?

UYUZ İÇİN DOĞAL KARIŞIM FORMÜLÜ TANITIMI VE VİDEOLARI 

2.BAKIR POMPA TANITIMI VE VİDEOLARI
KROM ÇELİK POMPA ŞARJLI TANITIM VİDEOLARI EĞİTİMİ

3.BAKIR KÖRÜKLÜ KÜKÜRT POMPASI VE KULLANMA KILAVUZU VİDEOLARI

4.MANUEL İLAÇLAMA POMPASI VE KULLANMA KILAVUZU EĞİTİM VİDEOLARI

5.BACO POMPA ŞARJLI KULLANMA KILAVUZU VE EĞİTİM VİDEOLARI

6. SPRAYER ŞARJLI AKÜLÜ POMPA KULLANMA KILAVUZU VE EĞİTİM VİDEOLARI

7.YENİ YAYINLANMIŞ OLAN E-BOOK ÜRÜNLERİMİZE AİT KISA EĞİTİM VİDEOLARI 


Biçer Bit Pire Kene Öldüren İlaç Tavuk Biti Kümes Biti İlacı 

500 Ml Eğitim


BİÇER Karasinek öldüren ilaç MULTİMEDYA VİDEO TANITIM FİLMİ

BİÇER ANTİPAULUM BÖCEK İLACI MULTİMEDYA TANITIM VİDEO FİLMİ

DİĞER ETKİLİ SİNEK İLAÇLARI NELERDİR SİZİN İÇİN DERLEDİK MULTİMEDYA VİDEO PROGRAMLARIMIZI VİDEO LOGO KISMINA TIKLAYIP TAM EKRANDA İZLEYEBİLİRSİNİZ.


8. YAZAR HAKKINDA BİYOGRAFİ

9. YASAL UYARI, TELİF HAKKI METNİ

10. KAYNAKÇA.


GİRİŞ;

MERHABA DEĞERLİ OKURLAR;

BEN BU EBOOK (E-KİTAP'IN) YAZARI 
ZİRAAT MÜHENDİSİ 
VOLKAN TEMİZ;

Bu eserimizde; diğer eserlerimizde olduğu gibi ürün odaklı tanıtım ve kullanma kılavuzu içeren, incelemiş olduğunuz ürünleri daha yakından teknik olarak tanımanızı sağlayacak, değerli bilgilere yer verdik.

Keyifle okuyacağınız ve teknik olarak ürünlerin nasıl kullanıldığını net bir şekilde anlayabileceğiniz multimedya video içeriklerimizle konuyu daha da zenginleştirdik. Tüm video prodüksiyonları yazılı metinleri telif hakkı Ziraat Mühendisi 
Volkan Temiz'e ait olan bu içeriklerde incelediğiniz ürünü daha yakından görsel olarak daha iyi tanımanızı sağladık.

Tüm Dünya'da ve Türkiye de bir ilk olan bu ürün odaklı tanıtım ve eğitim Ebook projemizde insanların daha da bilgilenmesini, ürünü satın almadan önce nasıl kullanıldığının, ürünün nasıl uygulandığının daha anlaşılabilir olmasını sağladık. Böylece üzerinde yıllardır çalışmış olduğumuz ürün odaklı film tanıtımları bu proje ile hayat bulmaktadır.

Toplam 10.000 adet ÜRÜN ODAKLI TANITIM İÇERECEK OLAN Ekitap - Ebook ESERLERİMİZ GOOGLE PLAY BOOKS 'DA HAYAT BULMAYA DEVAM EDECEKTİR.

YENİ ESERLERİMİZDE SİZLERLE BULUŞMAYI HEYECANLA BEKLİYORUZ.

TÜM DEĞERLİ OKURLARIMIZA BİZİ TAKİP ETTİKLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYOR, 

HEPİNİZE SAĞLIKLI, MUTLU, 
HUZURLU GÜNLER DİLİYORUZ.


YAZAR
ZİRAAT MÜHENDİSİ
VOLKAN TEMİZ 
















CANIM KIZIM AYŞE ZEYNEP TEMİZ VE 
OĞLUM FATİH TOPRAK TEMİZ'E  VE DEĞERLİ 
EŞİM FUNDA TEMİZ'E
SEVGİLERİMLE...
























ÖZELLİKLER

  •  Kontak etkili ve geniş etki spektrumlu bir fungisittir.
  •  Yüksek koruyucu etkiye sahiptir. Hastalık etmenlerinin sporlarının çimlenmesini önler.
  •  İyi bir yayılma ve yapışma kabiliyetine sahiptir.
  •  Fareler ve tavşanlar üzerinde kaçırıcı (repellent) etkisi vardır.
  •  Sebze ve nohutta tohum ilacı olarak da kullanılabilir.
  •  Arılar için zararsızdır.

ÜRÜN GRUBU

  • Fungisit

ETKİLİ MADDE

  • %80 Thiram

FORMÜLASYON

  • WP (Suda Islanabilir Toz)

AMBALAJ ÇEŞİTLERİ

  • 400 g, 800 g

Bitki Adı

Hastalık Adı

Kullanma Dozu ve Dönemi

Son İlaçlama İle Hasat Arasındaki Süre (Gün)

Şeftali

Yaprakdelen (Wilsonomyces carpophylus)

Monilya (Sclerotinia laxa)

300 g / 100 l su

14

Kayısı

Monilya (Sclerotinia laxa)

200 g / 100 l su

14

Elma

Karaleke (Venturia inaequalis)

150 g / 100 l su

14

Armut

Karaleke (Venturia pirina)

150 g / 100 l su

14

Erik

Cep hastalığı (Taphrina pruni)

300 g / 100 l su

14

Kiraz

Monilya (Sclerotinia laxa)

150 g / 100 l su

14

Soğan

Sürme (Urocytis cepulae)

5 kg / 100 kg arpacık tohum

-

Nohut

Antraknoz (Ascochyta rabiei)

 

300 g / 100 kg tohum

-

200 g / 100 l su (yeşil aksam ilaçlaması)

14

Sebze fideleri

Kök çürüklüğü (Alternaria, Fusarium,  Rhizoctonia, Sclerotina, Pythium spp.)

200 g / 100 l su tohum

14

Fasulye

Kök çürüklüğü (Fusarium spp.,  Macrophomina phaseoli, Rhizoctonia spp.)

300 g / 100 l su

14

Kavun, Karpuz

Antraknoz (Colletotrichum lagenarium)

300 g/100  kg tohum

-

Fındık

 

Fındık faresi (Mucardinus sp.) kaçırıcı olarak  )  

4 kg / 100 l  su

14

Yediuyur (Glis glis) kaçırıcı olarak

4 kg / 100 l su

14

Fidan ve  omcalarda

Tarla tavşanı (Lepus europaes)

Ada tavşanı (Oryctolaguss cuniculus)  kaçırıcı olarak

150 g / 1 l su

14

Tütün

Çökerten (Damping-off) (Fusarium spp.,  Rhizoctonia solani, Pythium sp., Alternaria  spp., Sclerotina spp.)

200 g/100  l su veya 2,5-3  g/m2 fidelik  döneminde kullanılır.

14

Şekerpancarı

Kökboğazı yanıklığı (Phoma betae)

400 g / 100 kg tohum

-

 



BİTKİLER İLE İLGİLİ TAVSİYELER

Elma Armut Karaleke hastalığına karşı çiçek gözleri kabardığı zaman ilk ilaçlama, pembe gonca (elma), beyaz rozet (armut) devresi 2. ilaçlama, çiçek taç yapraklarının % 70-80’i döküldüğünde 3. ilaçlama hava şartlarına göre 10 günlük aralıklarla ilaçlamaya devam edilir.

Şeftali ve kayısıda Monilya: 1. ilaçlama çiçeklenme başlangıcında (% 5 – 10 çiçekte), 2. ilaçlama tam çi- çeklenmede (% 90 – 100 çiçekte) iken yapılır.

Erik cep hastalığı: 1. ilaçlama tomurcukların kabardığı dönemde, 2. ilaçlama çiçek taç yapraklarının % 80 döküldüğü dönemde yapılmalıdır.

Şeftali yaprak delen: 1. ilaçlama sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra, 2. ilaçlama ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce yapılmalıdır.

Nohutta antraknoz hastalığına karşı, ekimden 3-4 saat önce nohut tohumları bir saat süreyle su içerisinde ıslatıldıktan sonra yarım saat müddetle bir sergi üzerine yayılarak havalandırılmalı ve gerekli miktar ilaçla ka- rıştırılarak ekilmelidir.

Yeşil aksam için: Bölgede nohut yaprak ve dallarında 2-3 mm çapında yuvarlak veya uzunumsu kahverengi lekeler tespit edilir edilmez ilaçlamaya başlanır ve 7-10 gün ara ile hastalığın şiddetine ve meteorolojik şartlara göre 2-5 uygulama yapılır.

Tarla ve Ada tavşanına karşı: Fidan ve bağ omcalarının toprak seviyesinden bir metre yüksekliğe kadar olan kısımları ıslanıncaya kadar ilaçlanır.

Fındıkta yediuyur: Fındıkların süt olum devresinden itibaren, zarar görülür görülmez ilaçlamaya başlanır.

İLACIN HAZIRLANMASI VE KULLANIMI

Önce ilaçlama aletinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Gerekli miktarda ilaç ayrı bir kapta az miktar su ile bulamaç haline getirilerek depoya konur. Aletin karıştırma aparatı çalıştırılarak kalan gerekli su miktarı depoya ilave edilir. İlaç püskürtme aletine konmadan önce iyice karıştırılmalıdır. Devresinden  faresine karşı fındıkların süt olum devresinden itibaren zarar görülür görülmez ilaçlamaya başlanır..

KARIŞABİLİRLİK DURUMU

Birçok fungisit ve insektisitler ile karıştırılabilir. Bakırlı fungisitlerle karıştırılamaz. Bitkilere bakırlı ilaç uygulama- sından hemen ardından Pomarsol tatbikatı yapılmamalıdır. Bakırlı ilaç tatbik edilmiş ise, aradan iki haftalık bir sürenin geçmesi beklenmelidir.

ANTİDOTU VE TEDAVİSİ

Özel bir antidotu yoktur. Semptomatik tedavi uygulanır.


VİDEO TANITIM FİLMİ














ADENGO İLAÇ TANITIMI


























Özellikler

  • Adengo SC 465 hem çıkış öncesi ekim sonrası hem de çıkış sonrası erken dönemde (yabancı otlar ve mısırın 2-3 yapraklı dönemi) kullanılabilmesi nedeniyle kullanım döneminde esneklik sağlar

ÜRÜN GRUBU

  • Herbisit

ETKİLİ MADDE

  • 225 g/L Isoxaflutole + 90 g/l Thiencarbazone-methyl + 150 g/L Cyprosulfamide

FORMÜLASYON

  • SC ( Süspansiyon Konsantre)

AMBALAJ ÇEŞİTLERİ

  • 350 ml, 700 ml

KULLANILACAĞI BİTKİ VE ZARARLILAR

Bitki AdıYabancı OtlarKullanma Dozu ve Dönemi

Mısır

Şeytan elması (Datura stramonium) Yapışkan ot (Seteria verticillata)

İt üzümü (Solanum nigrum)

Kırmızı köklü tilki kuyruğu (Amaranthus retroflexus) İmam pamuğu (Abutilon theoprastii)

Sirken (Chenopodium album) Darıcan (Echinochloa crus-galli)

30 ml / da Mısır ve yabancı otların çıkış-öncesi döneminde

(pre-emergence)

35 ml / da Mısır ve yabancı otların çıkış-öncesi döneminde

(pre-emergence)

İt üzümü (Solanum nigrum) Semizotu (Portulaca olereacea)

Kırmızı köklü tilki kuyruğu (Amaranthus retroflexus) Sirken (Chenopodium album)

Yapışkan ot (Seteria verticillata) Beneklidarıcan (Echinochloa colonum)

Darıcan (Echinochloa crus-galli)

30 ml / da Mısırda çıkış sonrası (2-3 yaprak) yabancı otlarda çıkış sonrası (post-emergence)

35 ml / da Mısırda çıkış sonrası (2-3 yaprak) yabancı otlarda çıkış sonrası (post-emergence)


İLACIN HAZIRLANMASI VE KULLANILMASI

Adengo SC 465 mısırda dar ve geniş yapraklı yabancı otlara karşı ekimden sonra çıkış öncesi (pre-emer- gence)ve çıkış sonrası erken dönemde (mısırın üç yapraklı dönemine kadar) olarak uygulanması gereken bir herbisittir. Adengo’nun etkili maddelerinden Isoxaflutole hem yaprak hem de kökler tarafından ama daha çok kökler vasıtasıyla alınır ve yabancı ot bünyesinde hem floem hem de ksilemde taşınarak sistemik etki gösterir.

Önce gereken miktar ilaç, içinde bir miktar su bulunan temiz bir kovaya karıştırılarak ilave edilir. Hazırlanan karışım yarıya kadar su dolu ilaçlama tankına karıştırılarak boşaltılır.

İlaçlama tankına gereken miktar su ilave edilerek tekrar karıştırılır.

Adengo SC 465 adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup F2, 27 olarak sınıflandırılmış bir herbisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için Adengo’nun aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda  ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup F2, 27 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Karışıma ihtiyaç duyulması halinde firmaya danışınız.

ANTİDOTU VE TEDAVİSİ

Antidotu yoktur. Semptomatik tedavi uygulanır.





BASF STOMP EXTRA OT İLACI TANITIMI



































Herbisit

En uzun etki, En yeni teknoloji

Mikrokapsül teknolojisi ile yabancı otlar üzerinde daha uzun süreli orijinal etkiye sahip, litrede 450 g Pendimethalin aktif maddeli, CS (kapsül) formülasyonda bir herbisit

Özellikleri

  • Kapsül formülasyon ile uzun süreli etki ve olumsuz çevre koşullarına direnç gösterir
  • Geniş ürün yelpazesi
  • Dar ve geniş yapraklı yabancı otlara etkili
  • Ekim öncesi veya çıkış öncesi uygulama ile çiftçiye esneklik sağlar

Stomp® Extra BASF

 


  •  
  •  
BASF Tarım Çözümleri

Stomp® Extra

Herbisit

En uzun etki, En yeni teknoloji

Mikrokapsül teknolojisi ile yabancı otlar üzerinde daha uzun süreli orijinal etkiye sahip, litrede 450 g Pendimethalin aktif maddeli, CS (kapsül) formülasyonda bir herbisit

Özellikleri

  • Kapsül formülasyon ile uzun süreli etki ve olumsuz çevre koşullarına direnç gösterir
  • Geniş ürün yelpazesi
  • Dar ve geniş yapraklı yabancı otlara etkili
  • Ekim öncesi veya çıkış öncesi uygulama ile çiftçiye esneklik sağlar

Stomp® Extra - Tanıtım Videosu

Stomp® Extra Etki Spektrumu - Ayçiçek

Aşağıdaki tablo, ayçiçekte sorun olan dar ve geniş yapraklı yabancı otları ve Stomp® Extra'nın kontrol derecelerini göstermektedir.

Stomp® Extra Etki Spektrumu - Pamuk

Aşağıdaki tablo, pamukta sorun olan dar ve geniş yapraklı yabancı otları ve Stomp® Extra'nın kontrol derecelerini göstermektedir.

Genel bilgiler

AdStomp® Extra
FormülasyonCS (Kapsül süspansiyon)
Aktif Madde450 gr / lt Pendimethalin
Etiket Stomp® Extra Etiket
Güvenlik Bilgi Formu Stomp® Extra MSDS
Broşür Stomp® Extra Broşür ( Pamuk )
 Stomp® Extra Broşür ( Soğan , Ayçiçek , Tütün , Havuç , Mısır , Fasulye )

Mahsuller ve zararlı organizmalar hakkında bilgiler




Stomp® Extra Etki Spektrumu - Ayçiçek

Aşağıdaki tablo, ayçiçekte sorun olan dar ve geniş yapraklı yabancı otları ve Stomp® Extra'nın kontrol derecelerini göstermektedir.








SEBZE ARASINDA SEÇİCİ YABANCI OT İLACI FUSULADE FORTE 500CC 

Tanıtım ekitap ürünü

 

 ÜRÜN İLE İLGİLİ TANITIM VİDEOLARIMIZ






Fusilade Forte

Last updated:
04.12.2019

HERBİSİT

BİTKİ KORUMA

Aktif Madde: 
Formülasyon: 
EC (emülsiyon konsantre)

Birçok üründe ruhsatlı dar yapraklı yabancı ot ilacı.

Ruhsatlı olduğu ürünler; Bağ, Domates (tarla), Kanola (Kolza), Mercimek, Pamuk, Patates, 

Şekerpancarı ve Soğan.

Bağ'da ürünün ruhsatlı olduğu yabancı otlar: Köpekdişi ayrığı (Cynodon dactylon), 

Kanyaş (Sorghum halepense)

Domates (Tarla)'te ürünün ruhsatlı olduğu yabancı otlar: Darıcan (Echinochloa crus-galli)

Kanola'da ürünün ruhsatlı olduğu yabancı otlar: İtalyan çimi (Lolium multiflorum), Kendi gelen buğday (Triticum spp.) 

Mercimek'te ürünün ruhsatlı olduğu yabancı otlar: Yabani yulaf (Avena fatua), Kısır yabani yulaf (Avena sterilis), Kendi gelen buğday (Triticum spp.)

Pamuk'ta ürünün ruhsatlı olduğu yabancı otlar: Kanyaş (Sorghum halepense)

Patates'te ürünün ruhsatlı olduğu yabancı otlar: Darıcan (Echinochloa crus-galli), Kanyaş (Sorghum halepense)

Şeker pancarı'nda ürünün ruhsatlı olduğu yabancı otlar: Kısır yabani yulaf (Avena sterilis), Kanyaş (Sorghum halepense)

Soğan'da ürünün ruhsatlı olduğu yabancı otlar:Darıcan (Echinochloa crus-galli) Kısır yabani yulaf (Avena sterilis), Kanyaş (Sorghum halepense)

Bağ

Domates (Tarla)

Kanola

Mercimek

Pamuk

Patates

Şeker Pancarı

Soğan





SİZE ÖZEL HAZIRLADIĞIMIZ HEDİYE EBOOK  ÜRÜNLERİMİZ AŞAĞIDA TARAFINIZA SUNULMUŞTUR. 

SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİZ.



Uyuz İlacı Yapımında Kullanılan 

DOĞAL KARIŞIM FORMÜLÜNÜZ

Ardıç Katranı 50 Ml

+

50gr Tuz

+

50ml Zeytin Yağı

+

1lt suya ekle  10 dk kaynat 

UYUZ İLACIN HAZIR.

1 HAFTA BOYUNCA SABAH - AKŞAM 1 KERE

BU SOLÜSYONU PAMUKLA

UYUZLU BÖLGEYE İYİCE BASTIRARAK SÜR.

KATI KISMINIDA KREM OLARAK SÜR.

SAÇINDA BAŞINDA VÜCUDUNDA UYUZ KALMAZ 

ESKİ SAĞLIĞINA KAVUŞACAKSIN.

BİZE ÇOK DUA EDECEKSİN.

BU FORMÜL ZİRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ'İN

ŞAHSINA AİT BİR PATENTLİ FORMÜLDÜR.

YÜZLERCE KİŞİDE KESİN SONUÇ ELDE EDİLMİŞ VE

UYUZ HASTALIĞINDA

BU HAZIRLANMIŞ OLAN SOLÜSYONUN,

İNSANLAR DA VE HAYVANLAR DA BİLE ETKİLİ SONUÇ VERDİĞİ GÖRÜLMÜŞTÜR, KESİNLİKLE HASTALIĞIN İYİLEŞTİĞİ VE UYUZ PROBLEMİNİN BİTTİĞİ GÖRÜLMÜŞTÜR.

DENEYİN SONUCU KENDİ GÖZLERİNİZ İLE GÖRÜN.

%100 Orjinal Ürün Garantisi

Güvenilir Firma

Satış Sonrası Destek

UYUZ İLACI, UYUZU GEÇİREN İLAÇ, kaşıntıyı keser, vücutta alerji keser, alerji bitir, saç dibi uyuz, kaşıntı kesin çözüm, uyuz kesin çözüm, uyuz ilaç, uyuz için ilaç, uyuza kesin sonuç, kaşıntıyı iyileştiren solüsyon, şifa kaynağıdır.

 


SAYIN LOKMAN HEKİM'İN KİTABI VE SAYIN PROF. DR. ADNAN SARAÇOĞLU KİTABINDAN FAYDALANILMIŞTIR.







































ekitap kapağı






KONUYA GENEL BAKIŞ


Dokumacı BAKIR Manuel pompa nedir? 
Teknik özellikleri nelerdir?


DOKUMACI MARKA BAKIR SIRT TULUMBASI MODEL 2  

14LT KAPASİTE 

KALİTELİ BAKIR MALZEME 

ORİJİNAL BAKIR SIRT TULUMBASI 

ürün yerli malıdır.

Manisa Turgutlu ilçesinde DOKUMACI PÜLVERİZATÖR ŞİRKETİ'N DE imal edilmektedir.

Boş ağırlığı 4,850 gr dır. 

YANDAN BASMALI KOL İLE GÜÇ VERİLEREK ÇALIŞMAKTADIR.


Daha fazla detaylı bilgi için ürün görseli hakkında hazırlanan tanıtım filmimizi

video logo kısmına tıklayarak izleyebilirsiniz. 






















ARTUN MARKA ŞARJLI KROM ÇELİK MALZEME 10 LT İLAÇLAMA POMPASINI TANIYALIM .

NASIL KULLANILIR? NASIL ÇALIŞIR ? 
HEP BİRLİKTE VİDEOMUZDA GÖRELİM.







ARTUN MARKA KROM ÇELİK MALZEME  5LT İLAÇLAMA POMPASINI TANIYALIM 

NASIL KULLANILIR? NASIL ÇALIŞIR ? 
HEP BİRLİKTE VİDEOMUZDA GÖRELİM.





DOKUMACI MARKA BAKIR MALZEME KÖRÜKLÜ KÜKÜRT ATAN İLAÇLAMA POMPASINI TANIYALIM 

NASIL KULLANILIR? NASIL ÇALIŞIR ? 
HEP BİRLİKTE VİDEOLARIMIZDA GÖRELİM.









DOKUMACI MARKA BAKIR MALZEME İLAÇLAMA POMPASININ RESİMLERİNİ İNCELEYELİM


















MANUEL İLAÇLAMA POMPASI VE KULLANMA KILAVUZU EĞİTİM VİDEOLARI








BACO POMPA ŞARJLI KULLANMA KILAVUZU VE EĞİTİM VİDEOLARI





SPRAYER ŞARJLI AKÜLÜ POMPA KULLANMA KILAVUZU VE EĞİTİM VİDEOLARI








YENİ YAYINLANMIŞ OLAN E-BOOK ÜRÜNLERİMİZE AİT KISA EĞİTİM VİDEOLARI 



DİĞER YAYINLARINI YAPMIŞ OLDUĞUMUZ ÜRÜNLERE AİT EBOOK EĞİTİM 

İÇERİKLERİMİZ TARAFINIZA SUNULMUŞTUR.




Biçer Bit Pire Kene Öldüren İlaç Tavuk Biti Kümes Biti İlacı 

500 Ml Eğitim








BİÇER BİT PİRE KENE İLACI MULTİMEDYA TANITIM FİLMİ 






BİÇER Karasinek öldüren ilaç MULTİMEDYA VİDEO TANITIM FİLMİ




BİÇER ANTİPAULUM BÖCEK İLACI MULTİMEDYA TANITIM VİDEO FİLMİ






BİÇER BİT PİRE KENE ÖLDÜREN İLAÇ TAVUK BİTİ KÜMES BİTİ İLACI eğitimi 


Biçer Bit Pire Kene Sprey Haşere İlacı 500 ml

Kullanım sonrasında 30 güne kadar etkilidir

Sağlık bakanlığından onaylıdır

Açık-kapalı olmak üzere tüm mekanlar için kullanıma uygundur

Kullanım gerekliliği düşük olduğundan ekonomiktir

Kümes, ahır, balkın gibi alanlarda kullanım için uygundur

Ev sağlığına tehlike teşkil etmez

Kullanım Alanları:

  • Barınaklar
  • Ev-Konut
  • Bahçe
  • Çiftlik
  • Balkon
  • İşyerleri
  • Dam-Ahır
  • Tavuk Kümesleri
  • Av Köpekleri




 

prapazar.com pazaryeri GittiGidiyor entegrasyonu





BİÇER ANTİPAULUM SL 500 ML

Kendini kanıtlamış firma BİÇER firmasından yeni ürün !

Evlerde, Tüm kapalı ve açık alanlarda; Sivrisinek, Bit, Pire, Karınca, Hamamböceği haşerelerde etkilidir. Tavuk bitini sorunsuz ortadan kaldırır.
Etkinliği 1 Ay devam eder.




 

 







Karasinek Mücadelesinde Kesin Çözüm BİÇER Karasinek  

Etkilidir.

Sağlık Bakanlığı'ndan onaylıdır. 

Geniş Kullanım Alanına Sahiptir.

Uzun Süre Etkisini Sürdürür.

Pratik Kullanıma Sahiptir.

Karasinek İlacı

30 güne kadar etkilidir. (Ortam sıcaklık ve nem oranına göre değişkenlik gösterebilir.)

Kalıcı etkisinden dolayı ekonomiktir.

Sağlığa zararsızdır.

Kokusuzdur.

T.C. Sağlık Bakanlığı ruhsatlı 

Açık-kapalı tüm mekanlarda kullanılabilir. (Balkon,restaurant,çiftlik vb. )







DİĞER ETKİLİ SİNEK İLAÇLARI NELERDİR SİZİN İÇİN DERLEDİK
MULTİMEDYA VİDEO PROGRAMLARIMIZI LOGO KISMINA TIKLAYIP TAM EKRANDA İZLEYEBİLİRSİNİZ.











































YAZAR VOLKAN TEMİZ 

BİYOGRAFİSİ / BIOGRAPHY


1978 YILINDA KAYSERİ'DE DÜNYA'YA GÖZLERİNİ AÇAN VOLKAN TEMİZ ASLEN MEMLEKETİ TOKAT REŞADİYE İLÇESİNDE NÜFUSA KAYITLI BİR T.C. VATANDAŞIDIR. ATALARI ANADOLUYA GİRİT BÖLGESİNDEN GÖÇ EDEN GİRİTLİOĞULLARIDIR. 

BABA TARAFI MOĞOLİSTAN-KIRGIZİSTAN TARAFINDAN ANADOLUYA GELDİKTEN SONRA GİRİT BÖLGESİNDE OSMANLI İMPARATORLUĞU

HAKİMİYETİNDE YAŞAMIŞLARDIR. ANNE TARAFI ÖZ TÜRKLERDEN OSMANLIOĞULLARINDANDIR. TÜRK OLMASI İLE GURUR DUYAN 

VOLKAN TEMİZ HZ. MUHAMMED (S.A.S.) VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK HAYRANIDIR. 

5 YABANCI DİL BİLMEKTE YAZMAKTA VE KONUŞMAKTADIR. İLK VE ORTA ÖĞRETİMİNİ KAYSERİ'DE TAMAMLAYAN YAZAR, 

LİSE 1. SINIFI KAYSERİ LİSESİ'NDE BİTİRMİŞTİR. KREDİLİ SİSTEMDE ÇALIŞAN AYDIN LİSESİNDEN 1995 YILINDA MEZUN OLAN 

YAZARIMIZ; 1997 YILINDA ÖSS VE ÖYS SINAVLARINDA BAŞARILI OLARAK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİNİ KAZANMIŞTIR.

ASLINDA İSTEDİĞİ BÖLÜM MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BİLİMİ BİLKENT ODTÜ ÜNİVERSİTELERİ 

İKEN MADDİ GÜCÜ YETMEMİŞ, AYRICA SINAV BARAJ PUANI ÇOK YÜKSEK OLMASI NEDENİ İLE BU BÖLÜMÜ OKUMASI NASİP OLMAMIŞTIR. 

ZİRAAT FAKÜLTESİNDE GERÇEKTEN HAYATININ MESLEĞİ OLDUĞUNU GÖRMÜŞ VE DOĞA BİLİMLERİ İLE UĞRAŞMANIN NE KADARDA 

KEYİFLİ OLDUĞUNU ANLAMIŞTIR. YAZAR VOLKAN TEMİZ HAYATININ BİR DÖNÜM NOKTASI OLAN ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİNİ 

GELİŞTİRMEK VE BİLGİ HAZİNESİNİ GENİŞLETMEK AMACI İLE ÇOK DEĞERLİ PROFESÖRLER İLE GÖRÜŞME FIRSATI BULMUŞ VE EGENİN 

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KÜTÜPHANELERİNDEN BİRİ OLAN EGE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİNDE BİRÇOK DEĞİŞİK BİLİMSEL ALANDA 

ARAŞTIRMA VE İNCELEME YAPMA FIRSATI BULMUŞTUR. EGE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİNDE YÜZLERCE KİTAP OKUYAN YAZAR VOLKAN TEMİZ 

BİR GÜN İLERİDE İNSANLIĞA BİLİMSEL KONULARDA HİZMET VEREBİLMEK İÇİN, KENDİNİ İNSANLIĞA ADAYARAK VE İNSANLARA FAYDALI 

BİLİMSEL BİLGİLER SUNABİLMEK İSTEMİŞTİR. BİLGİNİN NE KADARDA DEĞERLİ OLDUĞUNU İLİMİN NASIL UÇSUZ BUCAKSIZ ENGİN BİR DENİZ 

OLDUĞUNU BURADA ANLAMIŞTIR. İNSANLARA BİLİMSEL BİLGİYİ PAYLAŞABİLMENİN, İNSANLIĞA YARARLI İŞLER YAPABİLMENİN NE KADAR DA 

DEĞERLİ BİR OLGU OLDUĞUNU, BİLGİNİN NE KADAR DA DEĞERLİ OLDUĞUNU ANLAMIŞTIR. BÜTÜN BU KIYMETLİ OLUŞUMLAR SONUCUNDA 

AKADEMİK YAZAR OLMAYA KESİNLİKLE KARAR VERMİŞTİR. OKUDUĞU VE İNCELEDİĞİ BÜTÜN BİLİMSEL KİTAPLARDA YARADAN ALLAH'IN NE KADAR DA 

GÜÇLÜ VE KUDRETLİ OLDUĞUNU, ALLAH'IN SAHİP OLDUĞU İLMİN NE KADARDA GENİŞ OLDUĞUNU HAYRETLER İÇERİSİNDE GÖRMÜŞTÜR. 

ALLAH'I PEYGAMBERİ DAHA İYİ ANLAYABİLMEK İÇİN KUTSAL KİTABIMIZ KURAN-I KERİM 'İ BAŞTAN SONA TÜRKÇE TERCÜMESİNİ HAYRANLIKLA 

OKUMUŞ ALLAH'IN İNSANLIĞA SUNDUĞU DEĞERİ, NİMETLERİ VE GÜZELLİKLERİ BİR KEZ DAHA ANLAMA VE KEŞFETME ZEVKİ YAŞAMIŞTIR. 



YAZARIN İLK YAZDIĞI KİTABI BİTİRME TEZİ OLAN "ENDÜSTRİYEL ATIKLARIN GÜBRE OLARAK 

BİTKİLERDE DEĞERLENDİRİLMESİ" KONUSUDUR. SAYIN PROFESÖR DOKTOR MÜZEYYEN SEÇER VE SAYIN PROFESÖR DOKTOR MUZAFFER ÇENGEL'İN 

DEĞERLİ BİLGİLERİ IŞIĞINDA VE 58 ADET KAYNAK KİTAP ARAŞTIRMASI SONRASINDA BU GÜZEL 100 SAYFALIK İLK KİTAP VOLKAN TEMİZ TARAFINDAN 

YAZILMIŞ OLDU. EGE ÜNİVERSİTESİ'NDE BİLİMSEL KONULARDA ARAŞTIRMA VE İNCELEMELERİN YAPILDIĞI EBİLTEM KURUMUNDA HER HAFTA SALI GÜNLERİ 

YAPILAN EĞİTİM IŞIĞI BİLİMSEL TOPLANTILARINA KATILAN YAZAR 185 FARKLI OTURUMDA BULUNMUŞTUR. 


TEZ SUNUMUNU ÜNİVERSİTE YÜKSEK ŞURASI HUZURUNDA BAŞARI İLE TAMAMLAYAN VOLKAN TEMİZ, MADDİ SIKINTILARDAN DOLAYI DEĞİŞİK İŞLERDE ÇALIŞMA 

İMKANLARI BULMUŞTUR. O DÖNEMLERDE İNTERNET YENİ TÜRKİYE'DE BAŞLADIĞI İÇİN PROFESÖR HOCASININ DESTEĞİNDE İNTERNET KAFE İŞLETMECİLİĞİ YAPMIŞTIR. 

ÜNİVERSİTE HARÇLIĞINI HEP ÇALIŞARAK ÇIKARAN YAZARIMIZ, BİLİMSEL YAZILAR VE YENİ ÇIKAN AKADEMİK YAZILARI TAKİP ETMEYE HEYECANLA DEVAM

ETMİŞTİR. İNGİLİZCE EĞİTİM GÖRDÜĞÜ İÇİN DEĞİŞİK YABANCI KİTAPLARDAN TÜRKÇE TERCÜMENLİK YAPMIŞTIR. BİLGİSAYAR PROGRAMLARI VE YAZILIMLARI 

KULLANMAYI ÇOK İYİ BİLEN YAZAR; ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE İNGİLİZCE'DEN TÜRKÇE'YE TERCÜMANLIK YAPARAK GEÇİMİ SAĞLAMIŞTIR. 

2001 YILINDA ÜNİVERSİTE HAYATINA DEVAM EDERKEN BİR YANDAN DA DEĞİŞİK İŞ TEKLİFLERİ ALAN YAZAR, YENİ KURULAN BİR İLAÇLAMA ŞİRKETİNE İLGİ DUYARAK 

İLAÇLAMA İŞİNE BAŞLAMIŞTIR. 3 YIL İLAÇLAMA ŞİRKETİNDE ÇALIŞAN YAZAR BU SÜRE BOYUNCA MESLEKİ ALANDA KENDİNİ GELİŞTİRMİŞ ÜNİVERSİTE KARİYERİNİ 3 YIL DURDURMUŞTUR. 

BU ZAMAN İÇİNDE ŞİRKET YÖNETİMİNİN NASIL YAPILDIĞINI EKSİKSİZ ÖĞRENMİŞTİR.

İLAÇLAMA ŞİRKETİNDE BİZZAT ÇALIŞAN YAZARIMIZ SIRTINA POMPA ALMAKTAN HİÇ GOCUNMAMIŞ GECE GEÇ SAATLAERE KADAR İLAÇLAMA İŞİ YAPMIŞTIR.

AYNI ZAMANDA KAZANDIĞI BİRÇOK BİLGİYİ KİTAP HALİNDE YAZAN YAZARIMIZ, İLAÇLAMA ŞİRKETİNDE ÇALIŞAN PERSONELE DETAYLI EĞİTİMLER VERMİŞTİR. 

EĞİTİMİN BİR İNSAN İÇİN NE KADARDA VAZGEÇİLEMEZ BİR KONU OLDUĞUNU, ALLAH'IN İNSANLIĞA VERDİĞİ AKLIN NASIL OLUMLU KULLANILACAĞI? 

EĞİTİM ŞART SLOGANI İLE HAYATIN NASIL KALİTELİ BİR ŞEKİLDE DEVAM EDEBİLECEĞİNİ,

EĞİTİMSİZ, CAHİL KALMIŞ BİR İNSANIN KOCAMAN BİR HİÇ OLDUĞUNU AÇIK VE NET BİR ŞEKİLDE YAZARIMIZ GÖRMÜŞTÜR.

2004 YILINDA BAŞARI İLE EGE ÜNİVERSİTESİNDEN MEZUN OLAN VOLKAN TEMİZ ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ DİPLOMASINI 

EGE ÜNİVERSİTE DEKANI PROF.DR. SEMİH ERKAN VE REKTÖR PROF. DR.ÜLKÜ BAYINDIR ELİNDEN TESLİM ALMIŞTIR. 

MEZUNİYETİ SONRASINDA BODRUM VE MARMARİS'DE TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMA FIRSATI BULAN YAZAR, PERSONEL EĞİTİMLERİ VE MESLEKİ KAZANIMLAR, 

ŞİRKET YÖNETİMİ, OTEL YÖNETİMİ, SANİTASYON VE HİJYEN İLE SAĞLIKLI GIDA YÖNETİMİ, LİDERLİK EĞİTİMLERİ, FİNANS EĞİTİMLERİ, 

ENTEGRE ZARARLI CANLI YÖNETİMİ, İLAÇLAMA HİZMETLERİ ŞİRKET YÖNETİMİ, PERSONEL EĞİTİMLERİ VE YÖNETİMİ, 

ISO 9001 VE ISO 14001 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ EĞİTİMİ VE DENETİMİ, HACCP EĞİTİMLERİ ALANINDA KIYMETLİ ÇALIŞMALARDA BULUNMUŞTUR. 

O YILLARDA KODLAMA, DEĞERLİ BİLGİ İÇEREN VERİNİN SAĞLANMASI, DEPOLANMASI, SAKLANMASI İHTİYAÇ DUYULAN BİLGİYE HIZLICA YENİDEN ULAŞILMASI 

ZOR OLDUĞUNDAN DİJİTALLEŞME SÜRECİNE ZOR DA OLSA AYAK UYDURMAYI BAŞARMIŞTIR. KAZANDIĞI BÜTÜN BİLGİ BİRİKİMİNİ GOOGLE ŞİRKETİ İLE TANIŞINCA 

GOOGLE VERİ DEPOSUNA TAŞIMAYA KARAR VERMİŞTİR. 2010 YILINDA GOOGLE ŞİRKETİNİN KURDUĞU GOOGLE KİTAPLAR DA YER ALMAYA BAŞLAMIŞTIR. 

İLK OLARAK GOOGLE BLOG SİTELERİ İLE 2005 YILINDA KİTAP YAZMAYA BAŞLAYAN ZİR. MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ'İN BUGÜN HALİ HAZIRDA 1000 ADET 

ELEKTRONİK KİTABI BULUNMAKTADIR. 


2005 YILINDA EKİM AYINDA VATANİ GÖREVİNİ YAPMAK İÇİN MUŞ MALAZGİRT'E GİDEN YAZAR. BİRÇOK İNSAN İLE TANIŞMA FIRSATI BULDU.

ASKERLİĞİN ÖNEMİNİ, VATAN SEVGİSİNİ, VATANIN NE OLDUĞUNU ASKERDE ANLAYAN YAZAR, VATAN İÇİN NE YAPMALIYIM? SORULARINA HEP "VATAN İÇİN HEP ÇALIŞMALIYIM" 

YANITINI VERMİŞTİR. 2005 YILI SOĞUK BİR MALAZGİRT 16 ŞUBATI SABAHI SAAT 03:00-05:00 NÖBETİNDE İKEN VATANA MİLLETE HAYIRLI BİR İNSAN OLABİLMEK İÇİN 

VOLKAN TEMİZ AYDIN'DA KENDİ ŞİRKETİNİ KURMAYA KARAR VERDİ. 6 AYLIK KISA DÖNEM ASKERLİĞİNİ SOĞUK BİR KIŞ GÜNÜ BİTİRDİKTEN SONRA,

AYDIN DA Kİ EVİNE DÖNDÜ, ANNE VE BABASININ DESTEĞİNDE AYDIN DA KENDİ BİRİKİMLERİNİ VE ÖZ KAYNAKLARINI KULLANARAK VOLKAN ZİRAAT ŞİRKETİNİ KURDU. 

AYDIN 'DA 15 YILDIR VOLKAN ZİRAAT ŞİRKETİNDE ÇALIŞMA VE İŞ HAYATINA GENEL MÜDÜR OLARAK HALEN DEVAM EDEN YAZARIMIZ, YAZMAYA DEVAM ETTİĞİ ELEKTRONİK KİTAPLARI İLE 

OKUYUCULARINDAN BEĞENİ TOPLAMAYA DEVAM ETMEKTEDİR. 


SAYIN YAZARIMIZ ZİR. MÜH. VOLKAN TEMİZ'İN BİYOGRAFİSİNİ İLGİ İLE OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.


















Çok Önemli Yasal Resmi UYARIDIR!


ÇOK DEĞERLİ OKUYUCUMUZ,


BU SATIN ALMIŞ OLDUĞUNUZ ÜRÜN BİR ELEKTRONİK 

E-KİTAPTIR.


SADECE E-KİTAP GÖNDERİMİ YAPILIR. 


BU ÜRÜNDEN ÇOKLU ÜRÜN ALIMI YAPMAYINIZ. 

TEKLİ ÜRÜN SATIN ALINIZ.


İlaç gönderimi yoktur. İLAÇ VEYA BAŞKA BİR ÜRÜN TALEBİNDE BULUNMAYINIZ. 


İlaç veya başka bir ürün zannederek lütfen ürünü satın almayınız.


Ürün ELEKTRONİK OLARAK E-kitap barındırmaktadır.


Kopyalanabilir ve paylaşılabilir içerik olması ve barındırması nedeniyle satın alınmış olan E-kitap ürünü iptal edilemez.


İade edilemez. Bakanlıkca yayınlanmış olan FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) Kanun Numarası : 5846 Mevzuat gereğince


ve ELEKTRONİK E-KİTAP Sanat Eserleri Koruma Yasasına  ve TELİF HAKKI İÇEREN ÜRÜN kuralına göre satış sonrası hiçbir


E-KİTAP ÜRÜNÜ İÇİN iptal, iade onayı tarfımızca verilmez.


SATIŞI YAPILMIŞ VE ÜRÜN TESLİMİ SMS MESAJ LİNKİ İLE TAMAMLANMIŞ OLAN HİÇBİR ÜRÜN İÇİN KESİNLİKLE PARA İADESİ OLMAZ, PARA İADESİ TALEBİNDE DE BULUNULAMAZ.


E-kitap içeriği özel olarak hazırlanmış videolu prodüksiyon içerir.


FİLM YAPIMI VE FİLM EDİTÖRÜ VOLKAN ZİRAAT ŞİRKETİ SAHİBİ ZİR. MÜH. VOLKAN TEMİZ'DİR.


FİLMLERİN VE YAZILI BİLİMSEL TÜM VERİLERİN İÇERİĞİ TELİF HAKKI TAMAMEN VOLKAN ZİRAAT ŞİRKETİ'NİN SAHİBİ ZİRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ'E  AİTTİR.


TELİF HAKLARI YASASI GEREĞİ KANUNEN YASAL VİDEO FİLM İÇERİK OLMASI NEDENİ İLE,


E-KİTAP İÇERİKLİ ÜRÜN ODAKLI TANITIM VE EĞİTİM İÇERİKLERİ BARINDIRMASI NEDENİ İLE ,


HİÇBİR VİDEO ESER SAHİBİNİN İZNİ DIŞINDA KULLANILAMAZ VE KOPYALANAMAZ AYRICA VERİ LİNKLERİ İZİNSİZ PAYLAŞILAMAZ. 


Bu nedenle ALICIYA BEYANI YAPILMIŞ ETİCARET ÜRÜNÜ E-KİTAP ilanın açık ve net bir şekilde okunduğu,


tarafımızca verilen beyanın ALICI tarafından iyice okunduğu,


ALICI tarafından beyanın eksiksiz tam olarak onaylandığı ve ALICI TARAFINDAN BEYANIN TAMAMEN kabul edildiği kesinlikle kabul edilmiş olur. Alıcının yapmış olduğu bütün İtirazlar ve olumsuz ifadeler,  haram edişler kabul edilmez. ALICI'nın telefon ile SATICI'YI arayıp kötü sözler söylemesi yersizdir, HADSİZLİKTİR. HİÇBİR İTİRAZ KABUL EDİLMEYECEKTİR.


ALICI satıcıyı hiçbir şekilde telefon ile arayıp hakaret edemez, tehditte bulunamaz, küfür edemez, yazar aleyhinde kötü konuşamaz, rahatsız edemez.


Telefonda hiçbir şekilde arayarak yalan ve yanlış beyanda bulunamaz.


TÜM TELEFON GÖRÜŞMELERİ YASAL OLARAK KAYIT ALTINDA TUTULMAKTADIR.


ALICI'NIN TELEFONDA SÖYLEMİŞ OLDUĞU HER KELİME NET BİR ŞEKİLDE DETAYLI VE RESMİ POLİS KAYDI İÇİN KAYIT EDİLMEKTEDİR. ALICININ SATICIYA SÖYLEMİŞ OLDUĞU HER TÜRLÜ KÖTÜ LAF, ONUR KIRICI, HAKARET, KÜFÜR, V.B. KELİMELER NEDENİ İLE ALEYHİNDE DELİL OLARAK KULLANILACAKTIR. BU KAYIT EDİLMİŞ ALICI SES KAYITLARI RESMİ OLMASI NEDENİYLE İLERİDE DOĞABİLECEK HUKUKİ DAVALARDA BİRER KANIT NİTELİĞİ TAŞIYACAKTIR. BU NEDENLE ALICININ ÖFKESİNİ KONTROL ETMESİ VE SATICIYA HAKARETDE BULUNMAMASI GEREKİR.


Satıcıyı telefon ile arayarak ALICI TEHDİT EDEMEZ. HAKARET VE TEHDİT ETMEK KANUNEN SUÇTUR.


Tehdit suçu ise Türk Ceza Kanunu Maddesi. 106 hükmünde BELİRTİLMİŞTİR.


5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitabında “Kişilere Karşı. Suçlar”a dair ikinci kısmın sekizinci bölümünde “Şerefe Karşı Suçlar” başlığı altında belirtildiği gibi 1 YILDAN 2 YILA KADAR HAPİS VEYA İDARİ PARA CEZASI VARDIR.


KİŞİSEL HAKLARA SALDIRI VE SOSYAL HAYATIN RENCİDE EDiLMESi, Şerefe karşı suçlar başlıklarında suç teşkili 


ANLAMI TAŞIR VE HEPSİ SUÇ TEŞKİL ETTİĞİNDEN SATIN ALINAN BU ÜRÜN İLE İLGİLİ TÜM HUKUKİ HAKLARI ZiRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ'E AİTTİR.


SAYIN; Ziraat Mühendisi Ünvanlı VOLKAN TEMİZ, TÜM OLUMSUZ HAKARET VE TEHDİT DURUMLARINDA


HUKUKİ HAKLARINI 2 ADET VEKALETLERİ BULUNAN ŞİRKET AVUKATLARI İLE


BİRLİKTE  AYDIN CEZA MAHKEMELERİNDE SONUNA KADAR ARAYACAKTIR.


ANAYASANIN İLGİLİ KANUNU HÜKMÜ GEREĞİNCE BELİRTİLEN SUÇLARI İŞLEYEN KİŞİ VE KİŞİLER


AYDIN SULH CEZA HAKİMLİĞİ NE İHBAR EDİLEREK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAKTIR.


SUÇU İŞLEYEN TÜM KİŞİLERDEN MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI İLE MAHKEME DAVALARI İLE YÜKSEK CEZA ÜCRETLERİ TALEP EDİLECEKTİR.


TÜM CEZA DAVALARINDA TÜM MASRAFLAR SUÇU İŞLEYEN KİŞİYE AİT OLACAKTIR VE TÜM AVUKAT VE MAHKEME MASRAFLARI SUÇLU KİŞİDEN TAHSİL EDİLECEKTiR.




İŞ BU YASAL BEYAN RESMİ OLARAK VOLKAN ZİRAAT ŞİRKETİ VE MESHUL MÜDÜRÜ ZİRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ VE AVUKATLARI ARAYICILIĞI İLE YAPILMIŞTIR.


BU BEYANA UYMAYANLAR İLGİLİ KANUNUN İLGİLİ MADDESİ GEREĞİNCE YARGITAYA BAĞLI RESMİ KURUM OLAN


AYDIN SULH VE CEZA HAKİMLİĞİNCE YÜRÜTÜLEN


YASAL KANUNDA YAZAN MADDELERE BAĞLI OLARAK İLGİLİ HAKİMLİKÇE CEZALANDIRILACAKTIR.


BU ÜRÜNÜ SATIN ALAN HER ALICI TARAFIMIZCA VERİLMİŞ OLAN BÜTÜN BU BEYANLARI VE EKİTAP SATIN ALDIĞINI ONAYLAMIŞTIR, KABUL ETMİŞTİR. ALICILAR KİTAP/ E-KİTAP YAZARLARI SANATSAL ÜRÜN ESERLERİ İLE ALAKALI TÜM GÜNCEL KANUNLARI AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ VE TÜRKİYE'DE BULUNAN GEÇERLİLİĞİ BULUNAN ANAYASA KANUNLARI GEREĞİNCE KABUL ETMEKTEDİR .


"ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR."






SABIR, BAŞARI, GÜVEN, KALİTE, İSTİKRAR,




YASAL UYARIDIR!


Volkan Ziraat ® MARKASI MARKA PATENTİ ALINMIŞ TESCİLLİ BİR MARKADIR.


E-KİTAP ŞEKLİNDE SİZE TESLİM EDİLECEK OLAN ÜRÜN MADDİ MANEVİ HER HAKKI MARKA PATENTİ İLE KORUNMAKTA SAKLANMAKTADIR.


E-KİTAP ŞEKLİNDE HAZIRLANMIŞ VE TARAFINIZA SUNULMUŞ OLAN ESER YAZAR ZİRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ' E AİTTİR,


ÜRÜN SATIN ALMANIZ SONRASINDA, TARAFINIZA E-KİTAP LİNKİ BARINDIRAN İÇERİK TELEFON NUMARANIZA KISA SMS MESAJI İLETİLİR, GİTTİGİDİYOR.COM ÜZERİNDEN KARGO GÖNDERİM BÖLÜMÜNDE BİTLY LİNKİ KULLANILARAK ELEKTRONİK E-KİTAP LİNKİ EKLENEREK ALICIYA TESLİM EDİLECEKTİR.


VEYA TALEP EDİLİRSE ALICI EMAİL ADRESİNE VERİ TABANI LİNKİ GÖNDERİLİR.




VERİ TABANI LİNKİNDEN E-KİTAP İÇERİĞİNİZİ GÜVENLE İNDİREBİLİRSİNİZ.


TELİF HAKKI İÇEREN BU ESER İZİNSİZ KOPYALANAMAZ VE ÇOĞALTILAMAZ,


BU E-KİTAP İÇERİKLİ ESER TELİF HAKKI İÇEREN MATERYALLER BARINDIRIR.


ALINTI YAPILAMAZ. BU RESMİ KURALLARA UYMAYANLAR HUKUKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ VE MESULİYETLERİ ÜZERLERİNE ALMIŞ VE KABUL ETMİŞ OLURLAR.


BU E-KİTAP İÇERİKLİ ESER HAKKINDA HİÇ BİR KİMSE HAK İDDAA EDEMEZ.


BU ESERİN TÜM HAKLARININ SAHİBİ ZİR. MÜH.VOLKAN TEMİZ'DİR.


ESER SAHİBİNİ VE YAZILI METNİ KÖTÜ DURUMA DÜŞÜRECEK VE KOPYALAMA, SAHTE EVRAK DÜZENLEME,


KAÇAK BASKI YAPMA, KORSAN KOPYALAYIP PAYLAŞMA İŞİ YAPANLAR KONUSUNDA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇMA HAKKI TAMAMEN ZİR. MÜH. VOLKAN TEMİZ'E AİTTİR.




RESMİ KURALLARA UYMAYANLAR TESPİT EDİLDİĞİNDE ADALET BAKANLIĞININ İLGİLİ MAHKEMESİNE, İLGİLİ BAŞVURULAR YAPILACAKTIR. SUÇU İŞLEYEN KİŞİ VEYA KİŞİLERİN İHBAR EDİLEREK CEZA ALMALARI VE YÜKSEK TAZMİNAT DAVASI CEZALARI ÖDEMELERİ SAĞLANACAKTIR.


VOLKAN ZİRAAT ŞİRKETİ'NİN RESMİ VEKALETLİ 2 FARKLI AVUKATI VARDIR. HUKUKİ UYUŞMAZLIKLARDA AVUKATLARIMIZ DEVREYE GİRECEK VE HUKUKİ AÇIDAN GEREKLİ OLAN HER TÜR GİRİŞİMİ YAPMAYA YETKİLİ OLACAKLARDIR.


BU ÜRÜNÜ SATIN ALAN KİŞİ VEYA KİŞİLER YAZILMIŞ OLAN BÜTÜN BU RESMİ MADDELERİ RESMEN VE KANUNEN KABUL ETMİŞ OLACAKLARDIR.




Copyright © 2020


Volkan Ziraat ® Mühendislik Danışmanlık


Eğitim İLÇ. HİZ. TİC. 














SAYIN MÜŞTERİMİZ; SATIN ALMIŞ OLDUĞUNUZ ÜRÜN E-KİTAPTIR. 

DOLAYISI İLE SİZE ÜRÜNÜ Ekitap olarak gönderdik sms mesaj geldi. 

Size kargo ile bir gönderimiz yoktur. 

Özel gönderi sms mesaj ile gönderilmiştir. 

SMS MESAJINIZI KONTROL EDİNİZ. 

GELEN LİNKTEN E-KİTABINIZI İNDİRİP ÜRÜN İLE İLGİLİ BÜTÜN DETAYLI BİLGİLERİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ. 

ÜRÜN DETAYLARINI OKUDUĞUNUZDA E-KİTAP SATIN ALMIŞ OLDUĞUNUZU GÖRECEKSİNİZ. 

E-KİTAP ÜRÜNLERİNDE KOPYALAMA RİSKİ BULUNDUĞUNDAN GERİ İADE VE İPTAL ETME DURUMU BULUNMAMAKTADIR.

 



HER HAKKI SAKLIDIR. ESER ZİRAAT MÜHENDİSİ VOLKAN TEMİZ' E AİTTİR İZİNSİZ KOPYALANAMAZ VE ÇOĞALTILAMAZ, TELİF HAKKI İÇEREN MATERYALDİR, ALINTI YAPILAMAZ. KURALLARA UYMAYANLAR HUKUKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ VE MESULİYETLERİ ÜZERLERİNE ALMIŞ VE KABUL ETMİŞ OLURLAR. BU ESER HAKKINDA HİÇ BİR KİMSE HAK İDDAA EDEMEZ. BU ESERİN TÜM HAKLARININ SAHİBİ ZİR. MÜH.VOLKAN TEMİZ'DİR. ESER SAHİBİNİ VE YAZILI METNİ KÖTÜ DURUMA DÜŞÜRECEK VE KOPYALAMA, SAHTE EVRAK DÜZENLEME, KAÇAK BASKI YAPMA KOPYALAYIP PAYLAŞMA İŞİ YAPANLAR KONUSUNDA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT HAKKI TAMAMEN VOLKAN TEMİZ'E AİTTİR.  KURALLARA UYMAYANLAR TESPİT EDİLDİĞİNDE ADALET  BAKANLIĞINA İLGİLİ BAŞVURU YAPILACAKTIR. SUÇU İŞLEYEN KİŞİ VEYA KİŞİLERİN CEZA ALMALARI SAĞLANACAKTIR. 


 

Copyright © 2020 Volkan Ziraat 

Mühendislik Danışmanlık 

Eğitim İLÇ. HİZ. ŞTİ.








KAYNAKÇA


Basılı dergi makalesi: 1 yazarlı
[Metin içinde atıf: (Şentürk, 2009: 45)]

  • Şentürk, R. (2009). Açık medeniyet ve sosyal içerme. Muhafazakar Düşünce, 6(21-22), 41-49.

Basılı dergi makalesi: 2 yazarlı
[Metin içinde atıf: (Tonta ve Ünal, 2005: 88)]

  • Tonta, Y. ve Ünal, Y. (2005). Scatter of journals and literature obsolescence ref­lected in document delivery requests. Journal of the American Society for In­formation Science & Technology, 56(1), 84-94.

Basılı dergi makalesi: 3-6 yazarlı
[Metin içinde atıf: İlk atıf: (Kernis, Cornell, Sun, Berry, Harlow, ve Bach, 1993: 1120); Takip eden atıf: (Kernis ve diğerleri, 1993: 1130)]

  • Kernis, M. H., Cornell, D. P., Sun, C. R., Berry, A., Harlow, T. ve Bach, J. S. (1993). There’s more to self-esteem than whether it is high or low: The importance of stability of self-esteem. Journal of Personality and Social Psychology, 65, 1190-1204.

Basılı dergi makalesi: 6’dan fazla yazarlı
[Metin içinde atıf: (Lakic ve diğerleri, 2012: 3)]

  • Lakic, B., Arık, M., Aune, S., Barth, K. L., Belov, A. S., Borghi, S. …  Zioutas, K. (2012). Status and perspectives of the CAST experiment. Journal of Physics: Conference Series, 375(2), 1-4.  https://dx.doi.org/10.1088/1742-6596/375/1/022001

Elektronik dergi makalesi: DOI numarası olan
[Metin içinde atıf: (Koç, 2002: 260)]

  • Koç, E. (2002). The impact of gender in marketing communications: The role of cognitive and affective cues. Journal of Marketing Communications, 8(4), 257-275. https://dx.doi.org/10.1080/13527260210145993

Elektronik dergi makalesi: DOI numarası olmayan (internetten serbest erişim)
[Metin içinde atıf: İlk atıf: (Aygören, Yeşilyurt, Güloğlu, Küçükkaplan, 2015: 208) ; Takip eden atıf: (Aygören ve diğerleri, 2015: 208)]

  • Aygören, H., Yeşilyurt, M., Güloğlu, B. ve Küçükkaplan, İ. (2015). Türk bankacılık sektöründe hisse senedi performansı ve etkinlik arasındaki ilişki. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 16(2), 203-215. Erişim adresi https://journal.dogus.edu.tr/ojs/index.php/duj/article/view/914

Elektronik dergi makalesi: Ön baskı
[Metin içinde atıf: (Koç ve Altınay, 2007)]

  • Koç, E. ve Altınay, G. (2007). An analysis of seasonality in monthly per person tourist spending in Turkish inbound tourism from a market segmentation perspective. Tourism Management. Elektronik ön baskı. https://dx.doi.org/10.1016/j.tourman.2006.01.003

Elektronik dergi makalesi: Kurumsal arşiv
[Metin içinde atıf: (Müslümov, in press)]

  • Müslümov, A. (baskıda). Merger announcements and market efficiency: Do markets predict synergetic gains from mergers properly?. Doğuş Üniversitesi Dergisi. Erişim adresi https://hdl.handle.net/11376/1290

Yayımlanmak üzere dergiye sunulmuş makale
[Metin içinde atıf: Kurt ve Zehir, 2016)]

  • Kurt, A. ve Zehir, C. (2016). The relationship between cost leadership strategy, total quality management applications and financial performance. Doğuş Üniversitesi Dergisi. Makale yayımlanmak üzere sunulmuştur.

Kitap ve eKitaplar

Kitap: Tek yazarlı
[Metin içinde atıf: (Şentürk, 2014: 175)]

  • Şentürk, R. (2014). Açık medeniyet: Çok medeniyetli toplum ve dünyaya doğru. İstanbul: İz Yayıncılık.

Kitap: İki yazarlı
[Metin içinde atıf: (Page ve Stritzke, 2015: 88)]

  • Page, A. C. ve Stritzke, W. G. K. (2015). Clinical psychology for trainees: Foundations of science-informed practice (2nd ed.). Cambridge: Cambridge University Press.

Kitap: 3 yazarlı
[Metin içinde atıf: İlk atıf: (Ranzijn, McConnochie ve Nolan, 2009: 66); Takip eden atıf: (Ranzijn ve diğerleri, 2009: 66)]

  • Ranzijn, R., McConnochie, K. ve Nolan, W. (2009). Psychology and indigenous Australians: Foundations of cultural competence. South Yarra, Vic: Palgrave Macmillan.

Kitap: 4 ve daha fazla yazarlı 
[Metin içinde atıf: (Wolfe ve diğerleri, 2015: 120)]

  • Wolfe, J. M., Kluender, K. R., Dennis, L. M., Bartoshuk, L. M., Herz, R. S., Lederman, S. J. ve Merfeld, D. M. (2015). Sensation & perception (4th ed.). Sunderland, MA: Sinauer Associates.

Kitap: Farklı baskılar
[Metin içinde atıf: (Passer ve Smith, 2015: 77)]

  • Passer, M. W. ve Smith, R. E. (2015). Psychology: The science of mind and behaviour (2nd ed.). North Ryde, NSW: McGraw-Hill Education.

Kitap: Yazarı olmayan
[Metin içinde atıf: (The Australian Oxford dictionary, 1999: 50)]

  • The Australian Oxford dictionary (3rd ed.). (1999). Melbourne: Oxford University Press.

Kitap: Tek Editörlü
[Metin içinde atıf: (Hallinan, 2006: 36)]

  • Hallinan, M. T. (Ed.). (2006). Handbook of the sociology of education. New York: Springer.

Kitap: 2 veya daha fazla editörlü
[Metin içinde atıf: (Day ve Antonakis, 2012: 63)]

  • Day, D. V. ve Antonakis, J. (Ed.). (2012). The nature of leadership (2nd ed.). Los Angeles, CA: Sage.

Kitap: Yazarı kurum olan
[Metin içinde atıf: (Australian Bureau of Statistics, 2000: 92)]

  • Australian Bureau of Statistics. (2000). Population by age and sex, New South Wales, 30 June 2000 (ABS Cat. no. 3235.1). Canberra, Australian Capital Territory: Yazar.

Kitap: Edit edilen kitapta bölüm (ör. makale)
[Metin içinde atıf: (Groundwater-Smith, 2007: 135)]

  • Groundwater-Smith, S. (2007). As rain is to fields, so good teachers are to students. S. Knipe (Ed.), Middle years schooling: Reframing adolescence içinde (151-170. ss.). Frenchs Forest, N.S.W: Pearson Education Australia.

Kitap: Çeviri
[Metin içinde atıf: (Rowley, 1996: 150)]

  • Rowley, J. (1996). Bilginin düzenlenmesi: Bilgi erişime giriş. (Çev. S. Karakaş, H. Ü. Can, A. Yıldızeli, B. Kayıran). Ankara: Türk Kütüphaneciler Derneği. (Orijinal yayın tarihi, 1992)

eKitap: Tüm kitap
[Metin içinde atıf: (Chisum, 2006: 77)]

  • Chisum, W. J. (2006). Crime reconstruction [Adobe Digital Editions]. Erişim adresi Ebook Library.

eKitap: Bir veri tabanından bölüm
[Metin içinde atıf: (Mitchell, 1913: 88)]

  • Mitchell, H. W. (1913). Alcoholism and the alcoholic psychoses. W. A. White ve S. E. Jelliffe (Ed.), The modern treatment of nervous and mental diseases içinde (Cilt 1, 287-330. ss.). Erişim adresi PsycBOOKS.

Kitap: Aynı yazar tarafından aynı yıl içinde yapılmış farklı çalışma
[Metin içinde atıf: (Glenn ve Johnson, 1964a: 90); (Glenn ve Johnson, 1964b: 90)]

  • Glenn, W. H. ve Johnson, D. A. (1964a). Calculating devices. London: John Murray.
  • Glenn, W. H. ve Johnson, D. A. (1964b). Graphs. London: Murray.

Kitap Bölümü

Basılmış kitap bölümü
[Metin içinde atıf: Onan ve Sennaroğlu, 2009: 69)]

  • Onan, K., Sennaroğlu, B. (2009). Comparative study of production control systems through simulation. N. Mastorakis, J. Sakellaris (Ed.), Advances in Numerical Methods içinde (67-78. ss.). New York ; London: Springer. https://dx.doi.org/10.1007/978-0-387-76483-2_6

Sözlük / Ansiklopedi Maddeleri

Referans kitabı maddesi
[Metin içinde atıf: (Keyormarsi, O’Leary ve Pardee, 2007: 200)]

  • Keyormarsi, K., O’Leary, N. ve Pardee, A. B. (2007). Cell division. McGraw-Hill encyclopedia of science & technology içinde (9. bs., Cilt 3, 618-621. ss.). New York: McGraw-Hill.

eReferans kitabı maddesi
[Metin içinde atıf: (Keyormarsi, O’Leary & Pardee, 2014: 200)]

  • Pegrum, M. (2009). Keyormarsi, K., & Pardee, A. B. (2014). Cell division.McGraw-Hill encyclopedia of science & technologyiçinde. Erişim adresi AccessScience.

Web Kaynakları

Web Sayfası
[Metin içinde atıf: ((İbn Haldun Üniversitesi, 2017)]

  • İbn Haldun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi. (2017). Yazar rehberi. Erişim adresi https://journal.ihu.edu.tr/index.php/ihu1/about/submissions

Web sayfası: Yazarı olmayan
[Metin içinde atıf: (“All 33 Chile Miners,” 2010)]

  • All 33 Chile miners freed in flawless rescue. (2010, 13 Ekim). Erişim adresi https://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-recommendations

Web sayfası: Tarihi olmayan
[Metin içinde atıf: (Şentürk, t.y.)]

  • Şentük, R. (t.y.). Rektörün Mesajı. Erişim adresi https://www.ihu.edu.tr/hakkimizda/rektorun-mesaji/

Web sayfası: Yazar ve tarihi olmayan: Alıntıyla
[Metin içinde atıf: (“Heuristic,” t.y., par. 1) Numaralı değilse paragrafları sayın]

  • Heuristic. (t.y.). Merriam-Webster’s online dictionary (11th ed.) içinde. Erişim adresi https://www.m-w.com/dictionary/heuristic

Basın bülteni
[Metin içinde atıf: (TÜİK, 2016)]

  • TÜİK (2016, Kasım). İşgücü İstatistikleri [Basın bülteni]. Erişim adresi https://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24624

Tartışma forumu
[Metin içinde atıf: (Malissa, 2008)]

  • Malissa, A. (2008, October 2). Re: Egypt planning DNA test on 3,500 year old mummy
    [Elektronik forum yorumu]. Erişim adresi https://www.topix.com/science/anthropology/ 2008/05/egypt-planning-dna-test-for-3-500-year-old-mummy

Blog
[Metin içinde atıf: (Çelik, 2011)]

  • Çelik, S. (2011, 21 Aralık). Dergilerin indekslenmesi ve etki faktörü (impact factor). [Web günlük postası] Erişim adresi https://www.sonmezcelik.net/2011/12/dergilerin-indekslenmesi-ve-etki.html

Elektronik mesaj listesi
[Metin içinde atıf: (Anderson, 2005)]

  • Anderson, O. (2005, June 2). Re: Psychology of terrorism [Electronic mailing list message]. Erişim adresi https://archives.econ.utah.edu/archives/theory-frankfurt-school/2005w22/msg00000.htm

Wiki
[Metin içinde atıf: (Sports psychology, t.y.)]

  • Sports psychology. (t.y.). The psychology wiki içinde. 2 Aralık 2008 tarihinde https://psychology.wikia.com/wiki/ Sports_psychology adresinden erişildi.

Ders Notu

Ders notu
[Metin içinde atıf: Saito, (2012)]

  • Saito, T. (2012). Technology and me: A personal timeline of educational technology
    [Powerpoint slides]. Erişim adresi https://www.slideshare.net/Bclari25/educational-technology-ppt

Tezler

Yayımlanmamış tez
[Metin içinde atıf: (Çetinkaya, 201: 1885)]

  • Çetinkaya, Ş. (2015). Stochastic mortality using non – life methods.  (Yayımlanmamış doktora tezi). Doğuş Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul
  • Çelik, S. (1999). Üniversite kütüphanelerinde personel yönetimi ve Türkiye’de durum. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kütüphanecilik Anabilim Dalı, İstanbul.

Yayımlanmış tez
[Metin içinde atıf: (May, 2007: 67)]

  • May, B. (2007). A survey of radial velocities in the zodiacal dust cloud. Bristol, UK: Canopus Publishing.

Elektronik tez: Elektronik veri tabanında arşivlenmiş
[Metin içinde atıf: (Rich, 1989: 55)]

  • Rich, P. D. (1989). The rule of ritual in the Arabian Gulf, 1858-1947: The influence of English public schools (Doktora tezi). Erişim adresi ProQuest Dissertations and Theses – UK & Ireland. (AAT 8918197)

Elektronik tez: Kurumsal arşivde arşivlenmiş
[Metin içinde atıf: (Bilir, 2014: 43)]

  • Bilir, C. (2014). Supply chain network optimization model incorporating competitive facility location problems. (Doktora tezi, Dogus Üniversitesi, İstanbul). Erişim adresi https://hdl.handle.net/11376/1039

Konferans Bildirileri

Basılmış konferans kitabında bildiri
[Metin içinde atıf: (Game, 2001: 350)]

  • Game, A. (2001). Creative ways of being. J. R. Morss, N. Stephenson ve J. F. H. V. Rappard (Ed.), Theoretical issues in psychology: Proceedings of the International Society for Theoretical Psychology 1999 Conference içinde (3-12. ss.). Sydney: Springer.

Basılmış konferans kitabında bildiri: Editörü olmayan
[Metin içinde atıf: (Doğdaş ve Akyokuş, 2013: 3)]

  • Doğdaş, T. ve Akyokuş, S. (2013). Document clustering using GIS visualizing and EM clustering method. 2013 IEEE International Symposium on Innovations in Intelligent Systems and Applications (INISTA) içinde (1-4. ss.). Piscataway, NJ: IEEE.  https://dx.doi.org/10.1109/INISTA.2013.6577647

Elektronik konferans kitabında bildiri: Elekteonik veri tabanı
[Metin içinde atıf: (Balakrishnan, 2006)]

  • Balakrishnan, R. (2006, March). Why aren’t we using 3D user interfaces, and will we ever? Paper presented at the IEEE Symposium on 3D User Interfaces. https://dx.doi.org/10.1109/vr.2006.148

Yayımlanmamış konferans bildirisi
[Metin içinde atıf: (Santhanam, Martin, Goody ve Hicks, 2001: 259)]

  • Santhanam, E., Martin, K., Goody, A. ve Hicks, O. (2001). Bottom-up steps towards closing the loop in feedback on teaching: A CUTSD project. Paper presented at Teaching and Learning Forum – Expanding horizons in teaching and learning, Perth, Australia, 7-9 February 2001.

Raporlar

Resmi raporlar
[Metin içinde atıf: (Akbaytürk ve diğerleri, 2014: 40)]

  • Akbaytürk Çanak, T., Çelik, S., Çetinkaya, İ., Çukadar, S., Güneş, G., Gürdal, G. … Kaygusuz, A. (2014). 2023’e doğru Türkiye’de üniversite kütüphaneleri: Mevcut durum, sorunlar, standartlar ve çözüm önerileri. Ankara: Yükseköğretim Kurulu. Erişim adresi https://yok.gov.tr/web/ukr

[Metin içinde atıf: (Türkiye İstatistik Kurumu [TÜİK], 2012: 67); Takip eden atıf: (TÜİK, 2012: 67)]

  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2012). Faaliyet raporu: 2011 mali yılı. Erişim adresi https://www.tuik.gov.tr/jsp/duyuru/upload/FR-2011.pdf

Resmi olmayan rapor
[Metin içinde atıf: (Kendall, 2011: 99)]

  • Kendall, C. (2011). Report on psychological distress and depression in the legal profession: Prepared for the Council of the Law Society of Western Australia. Erişim adresi https://www.mhlcwa.org.au/wp-content/uploads/2013/08/Psychological-distress-depression-in-the-legal-profession-16-May-2011.pdf

Standartt ve Patentler

Basılı standart
[Metin içinde atıf: (Standards Australia/New Zealand Standard, 1994)]

  • Standards Australia. (1994). Information Processing – Text and office systems – Office Document Architecture (ODA) and Interchange format: Part 10: Formal Specifications (AS/NZS 3951.10:1994). Homebush, NSW: Standards Australia.

Elektronik standart: Elektronik veri tabanı
[Metin içinde atıf: (Standards Australia, 2008)]

  • Standards Australia. (2008). Personal flotation devices – General requirements (AS 4758.1-2008). Erişim adresi Standards Online.

Patent
[Metin içinde atıf: (U.S. Patent No. 5,641,424.7, 1996)]

  • Hornak, P. (1996). Resonator for magnetic resonance imaging of the ankle. U.S. Patent No. 5,641,424.7.

Elektronik patent: Elektronik veri tabanı
[Metin içinde atıf: (Australian Patent No. AU 2008100919, 2008)]

  • Clark, J. M. & McCallum, J. M. (2008). Method for and composition of excipient suitable for use in herbal formulations and formulations derived therefrom. Australian Patent AU 2008100919. Erişim adresi SciFinder.

Resmi Gazete

Resmi Gazete
[Metin içinde atıf: Yedinci Beş Yıllık …, 1999)]

  • Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı 1996-2000. (1995). T.C. Resmi Gazete (22354, 25 Temmuz 1995).
  • Ege üniversitesi ZİRAAT FAKÜLTESİ TOPRAK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ SAYIN PROF. DR. MÜZEYYEN SEÇER, PROF. DR. MUZAFFER ÇENGEL, PROF. DR. ALAETTİN TAYSUN, PROF.DR. BÜLENT OKUR, PROF. DR. NUR OKUR, PROF. DR. NEVİN ERYÜCE, PROF. DR.ÜNAL ALTUNBAŞ, PROF.DR. HÜSEYİN HAKERLERLER, PROF. DR.RAFET KILINÇ HOCALARIMA BANA BU EKİTAP OLUŞUMUNDA DESTEK SAĞLADIKLARI İÇİN ATIFTA BULUNUYORUM,
  • ŞENYURT tarım ilacı bayisi Aydın dükkanın da video ürün tanıtımları prodüksiyon çalışması Adem Uğurlu ve ortaklarına ve Aydın Efe Tarım dükkanı sahibi Sayın ÇELEBİ BEY'e ürün tanıtımında destek verdikleri için kendilerine atıfta bulunarak teşekkür ederiz.
  • Google School AKADEMİK YAYINLARA Ekitabımızın oluşmasında bizlere destek verdikleri için atıfta bulunarak çok teşekkür ederiz.
  • BİR GOOGLE ÜRÜNÜ olan Google Play Book UYGULAMASINA atıfta bulunarak, bizlere büyük destek sundukları için teşekkür ederiz.
  • VİDEO PRODÜKSİYONU ve telif hakları işlerimizi yürüten , film yapım şirketi olan Magisto ve grafik dizayn işleri yapan CANVA şirketi uygulama yazılımında bizlere sunduğu önemli hizmetlerinden ötürü teşekkür ederiz.
  • Bir Google şirketi olan Youtube ve Blogger şirketlerine bizlere sundukları alt yapı ve web, video, makale, paylaşım olanakları sağladıkları için atıfta bulunarak teşekkürlerimizi sunarız.
  • EGE ÜNİVERSİTESİ uluslararası kütüphane çalışanlarına veri tabanı konusunda bize yardımcı oldukları için teşekkür ederiz. Değerli kitaplardan alıntılar yapılmıştır. BU KİTAPLAR SIRA İLE ; MEKANİK ATÖLYESİ, Basınçlı kaplar ve teknolojisi, termodinamik, statik , aerodinamik eğitim ders notları, peyzaj mimarlığı kitabı, sorhocam.com eğitim bilimleri web veri tabanı verileri google akademik yayınlar v.b. bütün destek aldığımız kaynak kitaplar, kuruluşlar için bizlere sunmuş oldukları desteklerden dolayı çok teşekkür ederiz. 
  • Online pazarlama işlerinde bize destek sunan GOOGLE, GİTTİGİDİYOR.COM, N11.COM, TRENDYOL.COM, HEPSİBURADA.COM, EPTT.AVM, TİCİZ.COM, WOOCOMMERCE, PRAPAZAR.COM ENTEGRASYON, PAYNET TİCARİ ÇÖZÜMLER, İYZİCO, ŞİRKETLERİNE ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunarız. SEJDA.COM PDF SUNU DESTEĞİ İÇİN AYRICA TEŞEKKÜR EDERİZ.
  • Finansal VE ÜRÜN DESTEĞİ, Lojistik konularda bize destek sağlayan sayın Ahmet Ükülge beyefendi'ye saygılarımızı sunarız.
  • Muhasebe FATURA işlerimizde bizi asla yarı yolda bırakmayan Değerli Mali Müşavirimiz Sayın Ceyhan Erdoğan beyefendi'ye Teşekkürlerimizi sunarız.
  • Hukuki konularda her türlü girişimde bizi yalnız bırakmayan Değerli şirket avukatlarımız Sayın AV. CENGİZ AYÖZEN, ve AV. Burak Özdemir'e TEŞEKKÜR EDERİZ.
  • SON OLARAK DEĞERLİ EŞİM, KIYMETLİ HAYAT ARKADAŞIM SAYIN FUNDA TEMİZ'E VE KIYMETLİ ÇOCUKLARIM AYŞE ZEYNEP TEMİZ VE FATİH TOPRAK TEMİZ'E BU ÇOK DEĞERLİ EKİTAPLARIMIN OLUŞMASINDA BANA VERDİKLERİ SONSUZ DESTEKLERİ İNSANÜSTÜ FEDAKARLIKLARI İÇİN ŞÜKRANLARIMI SUNARIM.


E-KİTABIN SONU...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Reldan Haşere Öldürücü İnsekstisit Nedir? HANGİ ZARARLI CANLIDA KULLANILIR?

RANİDAP 48SL YEŞİL KURUTAN YABANCI OT İLACI 5LT ÇİFTÇİ EĞİTİMİ İLAÇLAMA KİTABI OT AĞAÇ KURUTMA EĞİTİMİ

KUİK YILAN ÖLDÜREN İLAÇ NEDİR NASIL UYGULANIR?